StoryEditor

Karty do mobilov dokážu vykúriť chatu i ochrániť auto

30.01.2006, 23:00

SIM karty z mobilných telefónov sa dajú použiť aj na zhotovenie zariadení, ktoré nemajú s volaním nič spoločné. Najrôznejšie návody pravidelne prinášajú hoby časopisy. Vynaliezavosť autorov prakticky nepozná hranice.
Objavujú sa tu napríklad rady na zhotovenie diaľkového ovládania domácich spotrebičov, ale aj alarmov chrániacich domy či automobily. Do skrinky, ktorá sa dá zhotoviť podľa návodu v časopise či na webe, stačí vložiť SIM kartu. Zariadenie funguje vlastne ako alarm. Rozdiel je v tom, že vlámanie sa neskončí iba húkaním sirény, ktorá býva málo platná, ak nehnuteľnosť stojí na odľahlom mieste, ako i pri vlámaní do auta. Skrinka totiž oznámi vlámanie esemeskou. Majiteľ potom môže požiadať o zásah políciu alebo známeho.
Ďalšie takéto skrinky umožňujú ovládať osvetlenie či vstupnú bránu. Dajú sa použiť aj na monitorovanie používania služobných vozidiel vo firme. Tá má potom svojich obchodných zástupcov či iných zamestnancov pod lepšou kontrolou.
Riešenia v časopisoch venujúcich sa záľubám počítajú okrem samotných SIM kariet aj s použitím funkčných mobilov. Môžu to byť aj zastarané typy, ktoré sa prepoja so zariadením zostaveným zo súpravy súčiastok, zhruba za tisíc korún. Ak sa na mobil vyšle esemeska, zariadenie zapne kúrenie. Takto sa dá napríklad vykúriť chata ešte predtým ako sadáte do auta a vyrážate na víkend.
Podobné, ale profesionálne riešenia ponúkajú aj mobilní operátori, obvykle však stoja viac, keďže vyžadujú SIM kartu s osobitným programom. T-Mobile na svojom webe ponúka spektrum tzv. partnerských riešení, neuvádza však bližšie podmienky vrátane cenových. Mnohé z nich sú podmienené aktivovaním komunikácie cez technológiu GPRS, za ktorú si treba priplatiť. Orange ponúka ochranu v spolupráci s ďalšou firmou, tá však podmienky na svojom webe uvádza. Za takto použitú SIM kartu treba operátorovi platiť mesačne 357 korún.
Bratislavská firma Data dodáva zariadenie GSM dohľad za desaťtisíc korún. Aby spoľahlivo fungovalo, treba splniť dve podmienky. Pozor si treba dať najmä na to, aby neprepadol kredit SIM karty, ktorá sa vloží do takéhoto zariadenia. Prístroj potrebuje aj elektrické napájanie zariadenia, čo si v miestach bez elektriny vyžaduje spoľahlivý batériový zdroj. A ešte samozrejmá podmienka -- zariadenie musí byť v mieste pokrytom mobilným signálom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:29