Andrej DankoTASR/J. Kotian
StoryEditor

Poslanci schválili zníženie DPH na všetky ubytovacie služby, dotkne sa to aj internátov

23.10.2018, 11:46
Autor:
TASRTASR
Od januára budúceho roka sa zníži DPH na ubytovacie služby na 10 percent.

Na všetky ubytovacie služby klesne od januára 2019 daň z pridanej hodnoty (DPH) na 10 percent. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž v utorok schválili novelu zákona o DPH z dielne koaličnej SNS, ktorá prináša takúto zmenu.

Zníženie DPH aj na ubytovanie v internátoch

Po prijatí pozmeňujúceho návrhu národniarov k tejto novele sa DPH zníži na všetky ubytovacie služby, napríklad aj na ubytovanie v školských domovoch a internátoch.

​Pôvodne návrh novely zákona o DPH počítal so znížením DPH na desať percent len na vybrané ubytovacie služby. A to na hotelové a podobné ubytovacie služby, na turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby, a tiež pri prevádzkovaní táborísk, rekreačných a dovolenkových kempov.

Takáto zmena však bude mať podľa SNS pozitívny vplyv na hospodárenie žiakov, študentov i ich rodičov. Zároveň takýmto rozšírením nižšej DPH nebude dochádzať k zvýhodneniu určitých druhov ubytovacích služieb oproti ostatným.

"Nebude potrebná zmena informačných systémov na strane orgánov štátnej správy a predíde sa možným problémom v aplikačnej praxi z dôvodu rozlišovania jednotlivých druhov ubytovacích služieb," opísali poslanci v pozmeňujúcom návrhu.

Podpora cestovného ruchu 

Podľa národniarov by malo toto opatrenie podporiť rozvoj cestovného ruchu na Slovensku. Odhadujú to na základe pozitívnych skúseností z iných členských štátov Európskej únie. Očakávajú, že takýto krok zvýši dopyt po ubytovacích službách na Slovensku.

​Poslanci pripúšťajú, že novela bude mať negatívne aj pozitívne vplyvy na štátny rozpočet. Predpokladajú krátkodobé zníženie výberu DPH z ubytovacích služieb. "Vzniknutý negatívny dosah na výber dane z pridanej hodnoty bude podľa predpokladu postupne nahradený príjmami zo zvýšeného dopytu po týchto ubytovacích službách a zo zvýšenia spotreby ďalších služieb cestovného ruchu," doplnili národniari.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:14