Podpredseda SaS Ľubomír GalkoTASR/J. Kotian
StoryEditor

Vláda dotuje uhoľné bane. Dôsledkom toho máme vyššie ceny energií, tvrdí Galko

04.11.2018, 14:19
Autor:
TASRTASR
Očakáva, že ceny elektriny porastú o šesť až sedem percent a ceny plynu o šesť percent.

Ceny elektriny a plynu rastú podľa ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) z objektívnych dôvodov, akým je vývoj na burze. Povedal to v diskusii TV Markíza Na telo.

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Galko (SaS), naopak, tvrdí, že ceny by boli nižšie bez politických zásahov, akými sú nepriame dotácie pre Hornonitrianske bane.

"Za posledné dva roky, keď sa na Slovensku nezvyšovala cena energií, ceny plynu a elektriny na európskych burzách išli o 40 percent hore. Ak by sme sa chceli prispôsobovať trhu, ceny plynu a elektriny by boli od nového roka o 15 až 20 percent vyššie," konštatoval Žiga, podľa ktorého vláda zasiahla a ceny preto porastú len o nevyhnutné náklady, aby elektrárne a plynárne neboli stratové.

Očakáva, že ceny elektriny porastú o šesť až sedem percent a ceny plynu o šesť percent. Pre priemernú domácnosť teda mesačné náklady narastú o jedno euro až šesť eur podľa spôsobu vykurovania.

Dotácie pre Hornonitrianske bane

Opozičný poslanec má však iný názor. Uznáva, že ceny na burze rastú, no Slováci podľa neho platia príliš veľa napríklad preto, že vláda dotuje Hornonitrianske bane. "Ročne sa na to skladáme sumou 115 miliónov eur," uviedol.

Upozornil tiež, že ceny energií boli na Slovensku vysoké aj v minulosti, keď boli ceny na burzách nižšie. "Ďalšia vec sú obnoviteľné zdroje energií, ktoré sú plnohodnotne hradené z koncovej ceny elektrickej energie," konštatoval Galko.

Hľadáme alternatívu

Minister hospodárstva na margo Hornonitrianskych baní povedal, že pred zrušením dotácií treba nájsť alternatívu pre 15 tisíc ľudí, ktorí sú na ťažbu uhlia naviazaní.

Vláda na tom podľa jeho slov pracuje. "Do konca roka sa dozviete o tom, kedy bude skrátený všeobecný hospodársky záujem. Hovoríme o rokoch 2025 alebo 2023," priblížil.

Novootvorená automobilka

Politici diskutovali aj o novootvorenej automobilke v Nitre. Podľa Galka sú vládne investície do nej nefér voči ľuďom na východnom Slovensku. "Týchto 20 tisíc pracovných miest malo byť na východnom alebo severnom Slovensku. Jaguar vôbec nemá čo robiť na západe," povedal.

Minister hospodárstva naznačil, že vláda nemala pri umiestnení automobilky na výber. Upozornil tiež, že Európska komisia celú investíciu kontrolovala a povedala, že je to v poriadku.

01 - Modified: 2024-04-23 17:38:06 - Feat.: - Title: Kde sú peniaze na energie pre slovenské domácnosti? Systém trestuhodne zamrzol (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 05 - Modified: 2024-04-04 14:22:29 - Feat.: - Title: Fico sa bojí čierneho scenára. Sľúbený plán nedoručil, namiesto toho dáva investorom desiatky miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:55