StoryEditor

Monopoly nesúhlasia s regulačnou novelou

29.10.2006, 23:00
Novela zákona o regulačnom úrade, ktorá je momentálne na legislatívnej rade vlády, naráža na odpor firiem pôsobiacich v sektore energetiky. Monopolom prekáža, že ich pripomienky neboli do novely zapracované.

Novela zákona o regulačnom úrade, ktorá je momentálne na legislatívnej rade vlády, naráža na odpor firiem pôsobiacich v sektore energetiky. Monopolom prekáža, že ich pripomienky neboli do novely zapracované. Majú pocit, že navrhované zmeny môžu narušiť trh a niektoré body sú v rozpore s eurolegislatívou.
Závislá nezávislosť
Energetikom sa nepáčia nové pomery v regulačnej rade Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. "Prijatím navrhovanej novely stúpne vplyv politikov a vybraných lobistických skupín odberateľov. Už nebude možné garantovať nezávislosť regulátora," hovorí Radoslava Gbelská zo Stredoslovenskej energetiky.
Dokument počíta s kompletnou obmenou šesťčlennej regulačnej rady. Doteraz mohol prezident odvolať jej členov len za určitých podmienok. Po novom ich bude musieť odvolať vždy, ak ho o to požiada navrhovateľ - vláda, parlament alebo odberateľské združenia.
"Možnosť odvolať členov regulačnej rady kedykoľvek a bez udania dôvodov je kritickým bodom predloženého návrhu novely," hovorí Dana Kršáková zo Slovenského plynárenského priemyslu.
Odberateľské združenia
Problematickým sa monopolom javí vplyv odberateľov na regulačnú radu. Podľa novely dvoch zo šiestich jej členov majú navrhovať odberateľské združenia, ktorých relevantnosť posúdi ministerstvo hospodárstva. Energetici sa obávajú, že sa tak k moci dostanú lobistické skupiny veľkopodnikateľov na úkor domácností. "Nie je prípustné z hľadiska základných právnych zásad, aby mali zastúpenie v regulačnej rade osoby, v prospech ktorých má rozhodovať úrad," myslí si hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský.
Na ministerstve sa bránia tým, že po jednom mieste v rade by mali dostať veľkopodnikatelia aj zástupcovia domácností. Predstavitelia spotrebiteľských združení sú podľa vyjadrení pre HN zatiaľ skeptickí, rokovať s ministrom sa im zatiaľ nepodarilo.
V rozpore s Bruselom?
Novela navrhuje návrat ku komplexnej regulácii energií, aj tých cien, ktoré už dnes určuje trh. "Celková regulácia protirečí politike Európskej komisie pokiaľ ide o budovanie rozvinutého vnútorného trhu," hovorí Kršáková. Ide napríklad o ceny veľkoobchodnej elektriny, s ktorej reguláciou nesúhlasia ani jej primárni odberatelia, distribučné spoločnosti. "Je to v absolútnom konflikte so základným cieľom a dokonca aj explicitným znením smernice EÚ," dodáva Gbelská.
Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka novelu pripravujú práve kvôli neodvolateľnosti dnešnej rady, ktorá je podľa jeho slov prepojená na energetický sektor. Odberateľmi navrhnutí kandidáti navyše nebudú podliehať politickým tlakom. "Slovenský trh ešte nie je liberalizovaný. Preto bude úlohou pre vládu a jednotlivé ministerstvá, aby dohodli s úniou čo najdlhšie odkladacie obdobia," vysvetlil minister potrebu opätovnej regulácie.

Regulácia energetiky
Súčasná legislatíva:
Regulačná rada sa obmieňa po dvoch členoch každé dva roky, navrhuje ich vláda a parlament.
Odvolať ich môže prezident len za vopred vymedzených podmienok.
Rada reguluje len ceny pre domácnosti.

Podľa novely:
Regulačnú radu kompletne obmenia naraz, okrem politikov budú mať slovo aj podnikatelia.
Členov rady môžu navrhovatelia kedykoľvek odvolať.
Vrátime sa k regulácii cien aj pre podnikateľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:04