StoryEditor

Soták sa ostro pustil do Mihála: Keď chce chodiť do diskusií, mal by si naštudovať fakty

23.11.2018, 13:55
Autor:
lmlm
Šéf Železiarní Podbrezová reagoval na slová poslanca Spolu Jozefa Mihála v diskusnej relácii.

Šéf Železiarní Podbrezová a predseda Klubu 500 Vladimír Soták sa ostro pustil do bývalého ministra práce a poslanca za Beblavého hnutie Spolu Jozefa Mihála. Soták reagoval na Mihálove slová v diskusnej relácii na TA3.

Soták kritizuje Mihála

"V diskusii poslanec Národnej rady Jozef Mihál prezentoval stanoviská a názory, ktoré odrážajú jeho hlbokú nevedomosť o situácii na trhu práce, o základom systéme fungovania priemyselných podnikov, ale aj podnikov z ostatných oblastí hospodárstva," píše Soták v reakcii.

Dodáva, že je neprijateľné, aby sa politik platený z daní, ktorých podstatný podiel odvádzajú aj priemyselné podniky a ich zamestnanci (a tvoria až 25 podiel podiel na HDP Slovenska) vyjadroval, že „zamestnancov z iných krajín na Slovensku nepotrebujeme“.

A hovorí tiež, že zamestnávatelia potrebujú túto pracovnú silu, lebo ju diskriminujú platovo a v princípe len chcú ušetriť. Ubezpečujem pána poslanca, že podľa reálnych skúseností členov Klubu 500 sú náklady na zamestnancov tretích krajín o 20 percent vyššie ako náklady na slovenských zamestnancov. Každý člen Klubu 500 by radšej zamestnal slovenského zamestnanca, ak by tu bol. Pán poslanec by si mal naštudovať prieskumy, ktoré ukazujú, že až 35 percent podnikov obmedzuje výrobu pre nedostatok pracovnej sily. Konečne tu máme od vlády opatrenie, ktoré rieši akútny nedostatok pracovnej sily na Slovensku," skonštatoval Soták.

Diskusia, v ktorej Jozef Mihál vystupoval:

"Mal by si naštudovať reálne fakty"

Soták Mihálovi odkazuje, že by si pred vystúpením v diskusiách mal naštudovať podklady a reálne fakty.

Pán poslanec sa nikdy nestaral o stovky a tisíce ľudí - svojich zamestnancov, o ich pracovné podmienky a o to, aby mali vždy načas výplatu, aby mali adekvátny sociálny program," ukončil Soták.

Mihál pre HN reagoval na Sotákovu kritiku: "Súhlasím s pánom Sotákom. Ako poslanec NRSR a politik som platený z daní slovenských občanov. A presne preto hľadám pri svojej práci také riešenia, ktoré pomôžu zlepšiť život občanov Slovenskej republiky. Pokiaľ v roku 2010 sme boli vďační za každého investora, za každé nové pracovné miesto bez ohľadu na jeho kvalitu a výšku ponúkanej mzdy, v roku 2018 je situácia našťastie úplne iná. Na Slovensku sa nezamestnanosť blíži k nule, kto chce, prácu si nájde, dokonca si môže vyberať y viacerých ponúk. Dnes na Slovensku nie sme odkázaní na lákanie investorov za každú cenu, nemusíme nikomu ponúkať dotácie, daňové úľavy, príspevky z eurofondov," napísal poslanec v reakcii.

Mihál tvrdí, že ak chce niekto umelo do tohto trhu zasiahnuť - a to tým, že bude môcť komfortne "voziť" na Slovensku pracovníkov zo Srbska či Ukrajiny, ľudí ktorí sú radi za akúkoľvek prácu (tak ako Slováci pred 10-20 rokmi), tak s tým jednoducho nemôže súhlasiť.

„Áno, aj preto, lebo som platený z daní slovenských občanov. Nie bohatých podnikateľov, nie zahraničných investorov, nie špekulantov ukrývajúcich sa za agentúrami dočasného zamestnávania. Preto je moje stanovisko jasné a nemenné aj po vyjadrení pána Sotáka. Nesúhlasím s vládnou novelou zákona o službách zamestnanosti. Nesúhlasím najmä s tou jej časťou, ktorá umožní "voziť" na Slovensko cudzincov cez agentúry dočasného zamestnávania. Každému, kto má aspoň čiastočné ekonomické vzdelanie či prax a vie ako fungujú agentúry dočasného zamestnávania, snáď nie je treba vysvetľovať prečo. A ak predsa - agentúrny zamestnanec a ešte k tomu cudzinec, sa nevie brániť. Nevie si pýtať vyšší plat. Takýto Srb bude rád, že tu vôbec je a že donesie rodine domov pár stoviek eur. Na rozdiel od Slováka nebude organizovaný v odboroch, nebude vedieť "pohroziť" zamestnávateľovi odchodom do inej firmy - jeho pracovné povolenie bude totiž striktne naviazané výlučne na toho zamestnávateľa, ku ktorému je pridelený. Srb má len dve možnosti: byť ticho alebo ísť domov, do Srbska," doplnil Mihál.

Pozrite si nedávny rozhovor s Vladimírom Sotákom v Hntelevízii:

01 - Modified: 2024-03-22 15:20:05 - Feat.: - Title: Klub 500 nesúhlasí s návrhom Tomáša na zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-01-31 15:14:01 - Feat.: - Title: Veľkí zamestnávatelia zmenu Trestného zákona podporujú. "Sadzby sú neprimerané, na väzňov míňame milióny" 03 - Modified: 2023-09-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Zoštíhlime Zákonník práce 04 - Modified: 2022-09-15 07:43:52 - Feat.: - Title: Klub 500 žiada odmietnutie zdanenia spracovania ruskej ropy: Spôsobí to rast cien palív 05 - Modified: 2022-08-16 17:08:33 - Feat.: - Title: Chcete začať podnikať? Dajte si pozor, zakladanie firiem čakajú zmeny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:27