StoryEditor

Kto nezíska úver, odporučíme mu zdieľané pôžičky

25.11.2018, 23:00
Šéf Poštovej banky Andrej Zaťko o úverových obmedzeniach a projekte 365.

Tento rok je poznačený úverovými obmedzeniami. Zavádzajú sa vo viacerých krokoch, zatiaľ sú „v mäkšom móde“. Čo to podľa vás urobí s číslami?
Keďže legislatíva bola prijatá veľmi zodpovedne a s dostatočným predstihom, na zavedenie nových pravidiel sme sa pripravili. V prípade hypoték neviem porovnávať, pretože ich poskytujeme asi rok. Pri spotrebákoch odhadujeme asi 10-percentný pokles, teda čiastočný vplyv obmedzení tu vidieť. Schvaľovateľnosť síce klesla len mierne, no narástol počet ľudí, ktorí úpravou zákona nevedia dostať výšku požadovaného úveru, akú chceli, ale akceptujú nižšiu ponuku výšky úveru. Inak povedané, zmenou zákona klientov vo výraznejšej miere nezamietame, ale môžeme im poskytovať nižšie objemy úverov ako v minulosti. Skôr cítime, že v poslednej fáze to budú ľudia, ktorí nebudú financovateľní v oblasti hypoték. Z našich prieskumov vyplýva, že paradoxne pôjde o obyvateľov veľkých miest.


Ako sa opatrenia prejavia pri spotrebných úveroch?
Klienti síce už nie sú financovateľní tak ako v minulosti, sme však presvedčení, že tento objem ľudí sa nestratí z bankového trhu zo dňa na deň. Boli zvyknutí požičiavať si a boli schopní priebežne splácať. Teraz sa len presunú niekde inde. Zo situácie budú ťažiť peer-to-peer spoločnosti a tiež také, ktoré sa pohybujú na hranici zákonnosti. Bojím sa, aby sa dlžníci nepresunuli do ilegálneho prostredia, čo asi nebolo cieľom regulátora.


Peer-to-peer pôžičky, čo je forma zdieľanej ekonomiky, majú špecifické postavenie, rieši ich Občiansky zákonník, no komplikovaná finančná regulácia sa ich prakticky netýka. Tento segment je zatiaľ malý, zdá sa, že bude rásť.
Sme presvedčení, že výrazne. Vo svete už je peer-to-peer lending regulovaná vec, určite vo Veľkej Británii, niektoré západné krajiny sa tomu tiež venujú. U nás zatiaľ nie. My spolupracujeme so spoločnosťou Zinc Euro, kde už máme za sebou pilotný projekt. Klientov, ktorí nie sú u nás financovateľní, odporúčame na tento systém. Tam je priechodnosť vyššia ako v bankách.


No tieto spoločnosti hovoria, že majú podobné schvaľovanie ako v bankách. Treba povedať, že neplatí – kto príde, automaticky dostane peniaze.
Majú veľmi dobre spravené modely viac postavené na moderných nás...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 16:08