StoryEditor

Intersteel Slovakia rozširuje výrobu

06.02.2006, 23:00
Košická strojárska firma Intersteel Slovakia rozšírila výrobný program. Začala vyrábať opláštenia pecí pre chemický priemysel. Know-how získali Košičania od materskej firmy -- holandského nadnárodného holdingu RijnDijk Staalgroep so sídlom v Eindhovene.

Košická strojárska firma Intersteel Slovakia rozšírila výrobný program. Začala vyrábať opláštenia pecí pre chemický priemysel. Know-how získali Košičania od materskej firmy -- holandského nadnárodného holdingu RijnDijk Staalgroep so sídlom v Eindhovene.
"Chceme ďalej zvyšovať pridanú hodnotu našej výroby. Podľa hodnotenia francúzskej projektovej organizácie Technip sme pravdepodobne jediní v Európe, kto dokáže za túto cenu a v tejto kvalite tieto výrobky vyrábať," povedal Erik Palinský, generálny riaditeľ Intersteel Slovakia. Firma si na tento účel zabezpečila zo Spojených štátov vysokokvalitné antikorové materiály. "Požadované kvalitatívne tolerancie sú pri tejto výrobe minimálne. Považujem to za najvýraznejší minuloročný úspech," dodal Palinský.
Intersteel Slovakia zaznamenal vlani aj vďaka tejto novinke rast obratu asi o 120 percent na 77 miliónov korún a zvýšil zamestnanosť z 22 ľudí v roku 2004 na minuloročných 40. V tomto roku Palinský očakáva ďalší rast obratu asi o 20 percent a počtu pracovných miest na 60. Firma má podľa neho dostatočnú zákazkovú náplň, aj mimo Európy. "Rokujeme s petrochemickými firmami a vládou v Ománe o ďalších stavbách. Aktivity vyvíjame aj v Kuvajte. S našimi holandskými partnermi máme dobré kontakty s firmami Shell, BP či Esso a budeme spolupracovať na spoločných projektoch na Blízkom východe," dodal Palinský.
Intersteel Slovakia a jeho materská firma preinvestovali od založenia pobočky v Košiciach v polovici roku 2003 asi 80 miliónov korún. Minulý rok bol podľa Palinského pre firmu zlomový a po rokoch etablovania a rozbehu výrobného programu priniesol prvý "mierny zisk" v hospodárení.
Za najvýznamnejšiu minuloročnú zákazku Palinský označil dodávku dvetisíc ton konštrukcií na premostenie potrubných systémov a plošín pre americkú chemickú fabriku Dow Chemicals v meste Taragona pri Barcelone. Košická firma pri tomto projekte spolupracovala s nemeckými a belgickými pozinkovňami. Intersteel vlani dodal aj stĺpy pre medzinárodnú železničnú trať pri premosťovaní fjordov v Severnom mori pri Nórsku.
Intersteel Slovakia podniká vo výrobných halách skrachovanej spoločnosti ASKO Košice. Na piatich tisíckach štvorcových metrov má k dispozícii moderné strojové vybavenie vrátane CNC-kotúčových píl, trojosovej revolverovej CNC-vŕtačky či priebežného pieskovača na profilovú oceľ. Na najbližšie roky Palinský predpokladá aj vlastný vývoj a konštrukčné oddelenie i ďalšie investície na rozšírenie výrobných kapacít.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:27