StoryEditor

Bohunice chcú dve miliardy

30.11.2004, 23:00
Obec Jaslovské Bohunice žiada od Slovenských elektrární v súvislosti s haváriou jadrovej elektrárne A1 náhradu škody v sume dvoch miliárd korún. Informáciu potvrdil starosta Jaslovských Bohuníc Peter Ryška.

"Postupovali sme v zmysle zákona o mierovom využívaní jadrovej energie, uplatnili sme si maximálnu náhradu," povedal. Ak by sa elektrárne odmietli s obcou dohodnúť na forme úhrady, obec je odhodlaná vymáhať si náhradu škody súdnou cestou. Hospodárenie Slovenských elektrární ani ich privatizáciu by táto suma podľa Ryšku nemala ohroziť, pretože prevádzkovateľ jadrového zariadenia je na takúto sumu poistený. Na otázku, prečo sa obec rozhodla uplatniť si nároky až takmer po troch desiatkach rokov od havárie, starosta odpovedal, že zákon neurčuje, dokedy je možné to urobiť. To, že sa tak stalo v týchto dňoch, vysvetľuje ukončením účinnosti doterajšieho zákona o mierovom využívaní jadrovej energie. Od 1. decembra začína platiť nový zákon, ktorý podľa Ryšku už nerieši náhrady škody v súvislosti s haváriou jadrového zariadenia.
Elektráreň A1 v Jaslovských Bohuniciach bola prvou jadrovou elektrárňou na území vtedajšieho Československa. Do prevádzky bola uvedená v roku 1972. Po dvoch vážnych haváriách bola jej prevádzka v roku 1977 ukončená.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 03:34