StoryEditor

Boj o Vianoce sa začína, O2 mlčí

01.11.2006, 23:00
Každoročný vianočný boj mobilných operátorov o klientov sa začína. Rovnako ako v minulosti prebehne iba medzi dvoma hráčmi na trhu. Tretí doň nezasiahne, keďže Telefónica O2 o svojich plánoch stále mlčí.

Každoročný vianočný boj mobilných operátorov o klientov sa začína. Rovnako ako v minulosti prebehne iba medzi dvoma hráčmi na trhu. Tretí doň nezasiahne, keďže Telefónica O2 o svojich plánoch stále mlčí. Vianočný trh je pritom pre telekomunikačné firmy najlukratívnejší, keďže počas neho získavajú najviac zákazníkov.
Klient tak stále nevie, či sa mu oplatí uzavrieť zmluvu s dvojročnou viazanosťou ešte pred Vianocami, alebo pár mesiacov počkať. Otázne je, či predajné akcie T-Mobilu a Orangeu sa skončia už na Nový rok, alebo si firmy pripravia ďalšiu atraktívnu ponuku aj na jar, keď má na trh vstúpiť O2.
Generálny riaditeľ Telefóniky O2 Slovensko Juraj Šedivý už síce avizoval nižšie ceny a aj to, že prvé budú v ponuke predplatené karty s roamingom, nič konkrétnejšie však pod pláštikom obchodného tajomstva nevyzradil.
O2: Oplatí sa počkať
Väčšina zákazníkov, ktorým sa pred Vianocami skončia výhodné dvojročné zmluvy, však zrejme na ponuku O2 dva-tri mesiace čakať nebude a upíšu sa buď Orangeu alebo T-Mobilu. "Mobilný trh sa nevyhráva v priebehu mesiacov, ale rokov," reagoval Šedivý. "Na služby Telefóniky O2 sa oplatí počkať," dopĺňa hovorkyňa O2 Hana Hejsková.
Španielska firma, ktorá bude aj u nás poskytovať služby pod značkou kyslíka, už začala s prípravou výstavby vlastnej siete. Zo začiatku sa však bude musieť spoľahnúť na prenájom sietí Orange a T-Mobile.
Vianoce majú byť štedré
"Je nepísaným pravidlom, že o výbere operátora nerozhoduje výlučne len ponuka, ale aj to, v ktorej sieti komunikuje väčšina ľudí. Našimi doteraz najúspešnejšími Vianocami boli minuloročné," povedal hovorca Orange Peter Tóth.
Operátor ponúka novým zákazníkom akciový telefón a na prevolanie vo vlastnej sieti 10-tisíc korún, a to na polrok, deväť mesiacov alebo rok v závislosti od zvoleného paušálu. Pre verných prináša Orange polročné bezplatné volania od piatka večera do pondelka rána, a to aj v prípade, ak je ešte paušál alebo kredit nevyčerpaný.
T-Mobile zdvojnásobuje počet voľných minút na fakturované služby a predplatené kredity Fix 300 a 500 Sk, pričom ich cena sa nemení. Ponuka platí pre nových aj verných zákazníkov na jeden rok, a to na volania do ktorejkoľvek siete na Slovensku. K mesačným programom sa ešte pol roka bude dať zadarmo používať rýchly internet. "Rast mobilného trhu sa postupne spomaľuje, avšak vianočné obdobie bude pre nás aj naďalej ťažiskovým," povedal Martin Vidan z T-Mobilu.

Čo môže rozhodnúť pre výber operátora
* veľkosť predvianočnej akciovej ponuky a ceny
* akcie na jar roka 2007
* časová viazanosť zmluvy
* koľko percent hovorov prebieha v rámci "vlastnej" a koľko v "cudzej" sieti
* koľkí členovia rodiny alebo známi plánujú vymeniť operátora a kedy

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:04