StoryEditor

Priemyselné podniky musia nahlásiť CO2

19.02.2006, 23:00
Podniky prihlásené do Národného registra emisných kvót (NREK) musia do 15. marca odovzdať príslušným úradom životného prostredia overenú správu o oxide uhlíka (CO 2), ktorý vlani vypustili do ovzdušia. Následne do konca apríla musia odovzdať kvóty podľa tejto správy na ministerstvo životného prostredia, v opačnom prípade môžu dostať až 1600--korunovú pokutu za každú nepokrytú tonu CO 2 vypusteného do ovzdušia.

Priemyselné podniky musia do polovice marca odovzdať úradom životného prostredia overenú správu o oxide uhličitom, ktorý vlani vypustili do ovzdušia. Následne do konca apríla musia ministerstvo životného prostredia informovať o svojich kvótach. Za každú tonu CO2 mimo kvóty môžu dostať pokutu 1600 korún. Ak teda vypustili viac ako im určila kóta, v marci si môžu z nového prídelu vyrovnať schodok.
"Pri určení výšky pokuty sa bude prihliadať na závažnosť porušenia predpisov. Napriek pokute firmy budú musieť emisnú kvótu odovzdať ministerstvu," vyhlásila Gabriela Fischerová, štátna radkyňa ministerstva životného prostredia. Emisné kvóty prideľuje ministerstvo priemyselným podnikom každý rok koncom februára.
Podľa Fischerovej by podniky v tomto roku nemali mať ťažkosti s vykrytím emisií. Ak im budú chýbať, môžu si ich kúpiť na niektorej z komoditných búrz. Prípadný nedostatok emisných kvót sa môže v podnikoch prejaviť o dva roky, keď ministerstvo životného prostredia bude prideľovať emisné kvóty na roky 2008 až 2012. Tieto kvóty možno použiť na vykrytie emisií za roky 2005 až 2007.
Národný register je v prevádzke od 23. decembra, je v ňom zaregistrovaných 169 firiem, z ktorých si doteraz otvorilo účet 148. Sú to predovšetkým podniky na výrobu železa, ocele, cementárne a tehelne či podniky vyrábajúce keramické a žiaruvzdorné výrobky. Ďalej sú to prevádzky na spracovanie dreva, výrobu papiera a celulózy.
Do roku 2007 eviduje register vyše 90 miliónov kvót. Pri súčasnej cene jednej kóty 900 korún sa v registri účtuje asi 70 miliárd korún. Štátnym správcom registra je Dexia banka. "Register je plne funkčný a spolupracuje s centrálnym registrom Európskej únie, ktorý má sídlo v Luxemburgu. Je to spoločný register pre 25 krajín únie," informoval zamestnanec banky Ján Trajčik, ktorý je projektovým manažérom registra emisných kvót.
Banka na účty účastníkov registra pripísala kvóty v súlade s národným alokačným plánom. Vláda ho schválila vlani vo februári, no Brusel žiadal Slovensko o dodatočné zníženie limít emisií na roky 2005 až 2007 o pol milióna ton ročne zo schválených 30,5 milióna ton. Podľa ministra životného prostredia Lászlóa Miklósa sa nebudú znižovať emisné limity v takej miere, ako to pôvodne žiadala Európska komisia. Prídeme len o emisie, ktoré patria reálne odstaveným zdrojom znečisťovania ovzdušia.
S kvótami na emisie CO2 sa dá obchodovať už aj na Slovensku. Prvý obchod sa na Komoditnej burze Bratislava uskutočnil 27. decembra a to za 750-tisíc korún. Generálny sekretár burzy Ivan Poliačik uviedol, že doteraz sa prostredníctvom burzy predali kvóty na vyše 40--tisíc ton emisií.
Komoditná burza sa po spustení registra emisných kvót priamo zapojila do celoeurópskeho systému obchodovania s kvótami na emisie skleníkových plynov, v ktorom vzájomne obchodujú podniky emitujúce CO2. Ide o zníženie emisií skleníkových plynov v súlade s Kjótskym protokolom, ktorý bol prijatý v roku 1997.

Pridelené emisné kvóty
Slovnaft Bratislava 17,5 tis. t
Slovenské elektrárne Slovensko 17,4 tis. t
U.S. Steel Košice 13,7 tis. t
Zvolenská teplárenská Zvolen 3,5 tis. t
Žilinská teplárenská Žilina 2,3 tis. t
Duslo Šaľa 2,2 tis. t
Smurfit Kappa Štúrovo 1,8 tis. t
Martinská teplárenská Martin 1,8 tis. t
Kvartet Partizánske 800 t
Matador Púchov 675 t
Zdroj: Národný register emisných kvót

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:35