KFC
StoryEditor

KFC bude ekologickejšie. Končí s plastovými slamkami a taškami

09.01.2019, 14:18
Autor:
klkl
KFC sa tak pridáva k firmám, ktoré sa rozhodli používať ekologickejšie materiály.

Sieť rýchleho občerstvenia KFC sa na Slovensku rozhodla obmedziť používanie plastov a úplne prestane používať plastové slamky a tašky. Argumentuje pri tom ekológiou.

"Separovať už nestačí. Kľúčom je znížiť objem vyprodukovaného plastového odpadu," píše spoločnosť v tlačovej správe. Práve slamky označuje ako jeden z produktov, ktoré sa najčastejšie dostávajú do oceánov. 

"Na Slovensku síce oceán nemáme, no mikroplasty, ktoré vznikajú rozkladaním plastového odpadu v slanej vode, sa dostanú až k nám," argumentuje spoločnosť s tým, že každoročne sa len v USA vyhodí pol miliardy slamiek. 

KFC sa tak pridáva k firmám, ktoré sa rozhodli používať ekologickejšie materiály. "Plastové tašky sme nahradili papierovými, ktoré sú biologicky rýchlo rozložiteľné a plastové slamky nahradia slamky vyrobené z cukrovej trstiny. Je to sto percentne kompostovateľný a recyklovateľný materiál, ktorý sa veľmi rýchlo rozkladá,“ približuje Lucia Tóthová, marketingová manažérka Queensway Restaurants Slovakia, pod ktorú značka KFC patrí.

Nejde však o veľmi ekonomický krok. Samotná spoločnosť uvádza, že nový materiál je dvojnásobne drahší ako plast. "Je ale pre nás dôležité znižovať objem plastového odpadu, ktorý produkujem," dodala Tóthová. 

Spoločnosť však zároveň uvádza, že úplne sa zbaviť plastov zatiaľ nevie. Dôvodom majú byť prísne hygienické normy, ktoré musí spĺňať. 

K postupnému vyraďovaniu plastov sa zaväzuje čoraz viac spoločností. Len pred pár dňami sa uskutočnil historický prvý let portugalskej spoločnosti Hi Fly, ktorej sa podarilo z paluby úplne vyradiť plasty. Jedlo cestujúcim servírovali na tanieroch a s príbormi z ekologických materiálov. 

Sieť drogérií DM zase pred nedávnom umožnila zákazníkom nakupovať si aviváže bez plastových obalov. Aviváže si klienti budú môcť načapovať do prinesených nádob, prípadne si budú môcť zakúpiť nádoby na niekoľkonásobné použitie. 

01 - Modified: 2023-12-15 13:00:00 - Feat.: - Title: Plasty zaplavujú svet. Najnovšie pohltili nedotknuté mongolské stepi 02 - Modified: 2023-06-02 12:59:03 - Feat.: - Title: Recyklácia plastov zlyháva. Z celkového odpadu sa spracuje len nepatrný zlomok 03 - Modified: 2022-03-14 11:57:23 - Feat.: - Title: Aké fľaše máme zálohovať, akým spôsobom a ktoré nie sú na to určené? Jednoduchý prehľad, ktorý ti pomôže 04 - Modified: 2021-12-02 05:18:33 - Feat.: - Title: Každý Američan vyprodukuje za rok v priemere 130 kilogramov plastového odpadu. USA sú najhorší na svete 05 - Modified: 2021-11-23 12:30:55 - Feat.: - Title: Daniel začínal pri vyprážaní hranolčekov. Poctivou prácou sa vypracoval na šéfa prevádzok v polovici Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:41