StoryEditor

Paroubek hrozí, že pôdu pre Hyundai vyvlastní

08.12.2005, 23:00

Prvých 91 miliónov českých korún na prípravu priemyselnej zóny pridelila včera medzirezortná komisia obci Mošnov v okolí Nového Jičína. Pre prvú fázu výstavby je tam zmluvne zabezpečených 133 hektárov pôdy. Ide o jeden z troch moravských areálov, ktoré si pre európsku továreň vyhliadla juhokórejská automobilka Hyundai.
Viceprezident automobilky Kim Dong-džin, ktorý od stredy rokuje v Českej republike, však uviedol, že primárne má jeho podnik záujem o zónu v Nošoviciach. Táto lokalita je totiž najbližšie k Žiline, kde stavia svoj závod automobilka Kia, sesterská firma automobilky Hyundai. Modely z oboch závodov musia byť konkurencieschopné a výrobné náklady čo najnižšie. Denne budú medzi oboma výrobnými strediskami premávať stovky nákladných áut a je požiadavka, aby vzdialenosť bola čo najkratšia, je teda logická.
Do novej automobilky v Česku štát investuje minimálne 1,8 miliardy českých korún. Vybudovaniu priemyselnej zóny v Nošoviciach však bránia nevykúpené pozemky. Sedem zo 16 vlastníkov pôdy odmieta predať svoje polia. Pozemky štyroch z nich ležia uprostred areálu. Traja majitelia majú polia na okrajoch zóny a ich pozemky sa dajú nahradiť.
Moravskosliezsky kraj mal včera doložiť, že dokáže sceliť prvých sto hektárov pôdy v Nošoviciach. Podľa hajtmana Evžena Tošenovského má kraj zatiaľ prísľub predaja pôdy s 95 percentami majiteľov. Kraj pôvodný termín nesplnil a štát včera predĺžil lehotu na vykúpenie pôdy v Nošoviciach o dva týždne, do 22. decembra.
"Ak kraj dovtedy predloží doklad o tom, že vykúpil prvých 100 hektárov pôdy, získa 190 miliónov korún na vyplatenie vlastníkov pozemkov," uviedla včera hovorkyňa agentúry Czechinvest Jana Víšková. Ak pozemky dovtedy nevykúpia, s Nošovicami sa už nebude počítať.
Tretinu hektárov v nošovickej zóne vlastní poľnohospodárske družstvo, na ďalších hektároch hospodária jednotlivci. Štát družstvu ponúka iné pozemky a finančnú kompenzáciu, družstevníci doteraz ponuku odmietali. Podľa včerajšieho vyjadrenia predsedu družstva Jiřího Víchu už zmenili názor. "Netrváme už na garantovanom pätnásťročnom prenájme náhradných pozemkov a sme pripravení rokovať aj o inej kompenzácii," povedal pre HN.
"Pokiaľ ide o Nošovice, nevylučujem ani dosť razantný postup. Možno si predstaviť špeciálny zákon, ktorý povedie k vyvlastneniu," pohrozil včera český premiér Jiří Paroubek. Hajtman Tošenovský tento plán spochybnil, keď povedal: "Pri existujúcej právnej úprave nie som presvedčený, že vyvlastnenie je vôbec možné."
Za zavretými dverami rokovala do večera delegácia automobilky s agentúrou Czechinvest, dnes bude rokovanie pokračovať na ministerstve priemyslu a obchodu. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:04