StoryEditor

Slováci si brali pôžičky na poslednú chvíľu. Hypotéky dosiahli nový rekord

31.01.2019, 15:31
Reálne dopady regulačných obmedzení sa prejavia až v tohtoročných číslach.

Slováci na poslednú chvíľu neriešili iba darčeky, ale aj bývanie, a to doslova. Objem nových hypoték dosiahol podľa NBS v decembri 739 miliónov eur, čo je najviac, odkedy centrálna banka zaviedla novú sériu obmedzení.

Vysoké čísla napriek tomu neprekvapili, keďže finančné domy využili výnimku. Úvery, ktoré schválili ešte pred platnosťou opatrení, mohli podľa starých pravidiel poskytnúť iba do konca minulého roka. 

NBS

Národná banka reagovala sériou opatrení na prudký rast zadlženosti domácností. Tempo, akým si Slováci požičiavajú, je najrýchlejšie v rámci Európskej únie. Po novom by celkový dlh nemal presiahnuť osemnásobok ročných príjmov. A výška bežného úveru nemá presiahnuť 80 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Opatrenia na viacero etáp

V oboch prípadoch sú povolené výnimky a opatrenia boli zavádzané na viacero etáp s cieľom tlmiť dopady. V prvej fáze, ktorá trvala od júla do konca septembra, limity kopírovali stav trhu, prakticky sa tak nemali nikoho dotknúť.

Napriek tomu banky vlani marketingovo využili chystané opatrenia s cieľom zvýšiť predaj. Aj preto v júni – teda mesiac pred platnosťou opatrení objem nových úverov presiahol miliardu. Reálne dopady opatrení na trh s úvermi sa prejavia až v tomto roku.

HN/NBS

Decembrové čísla hypoték priniesli zmenu trendu pri úrokových sadzbách. Po dlhodobom klesaní sa priemerná sadzba nepatrne zvýšila na 1,35 percenta oproti novembrovým 1,34 – čo bolo nové maximum. Aktuálnych 1,35 predstavuje (spolu s októbrom) historicky druhý najlacnejší mesiac.

Zdražovanie najskôr po lete

Zásadnejšie otočenie ceny peňazí zrejme príde až po lete. Ešte koncom minulého roka oznámila Európska centrálna banka, že od januára zastaví tlačenie nových peňazí. Zároveň však avizovala, že peniaze, ktoré sa jej vrátia po uplynutí splatnosti nakúpených dlhopisov, reinvestuje na nákup ďalších. Objem zdrojov v obehu teda neplánuje znižovať. Znamená to, že pre banky by nateraz nemali zdražieť peniaze.

ECB uviedla, že k zvyšovaniu sadzieb pristúpi najskôr po lete. Nie je však vylúčené, že tento krok ešte viac oddiali pod vplyvom negatívneho ekonomického vývoja. Ako hlavné riziká sa ukazujú tvrdý brexit a technická recesia v Taliansku.

Navyše, americký Fed, ktorý je v sprísňovaní menovej politiky ďalej, včera oznámil zmenu prístupu. Ešte vlani avizoval, že tento rok pristúpi zvyšovaniu sadzieb. Aktuálne už netvrdí, že vidí priestor pre ďalšie zvyšovanie sadzieb.

01 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 02 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 03 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza 04 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:19