Pred 10 rokmi o behaviorálnej ekonómii skoro nikto nevedel, podľa Šuchu pomohlo k jej spopularizovaniu aj svetové dianie.Peter Mayer
StoryEditor

Autopilot je dôležitý, ale býva chybný

31.01.2019, 23:00
Zakladateľ firmy Mindworx v rozhovore pre HN hovorí, že aj správne prehodenie slovíčok v reklamnej kampani môže mať veľký efekt.

Pracujete s behaviorálnou ekonómiou. Na čo sa zameriava?
Je to mix sociológie, ekonómie a psychológie. Odvetvie, ktoré pozoruje, skúma a vysvetľuje naše správanie. To znamená, že na rozdiel od klasickej ekonómie, ktorá opisuje ideálne správanie, behaviorálna skúma reálne. Klasická prichádza s modelmi správania, behaviorálna je zasa viac empirická. Viac pozoruje a na základe toho opisuje, ako sa reálne ľudia správajú, na základe čoho sa rozhodujú a ako sa tieto rozhodnutia dajú meniť.


Kedy ste sa naposledy nechali oklamať? Na mysli mám nejaké kognitívne odchýlky zvané aj biasy.
Každý deň asi 50-krát. Neustále si dávam cieľ, čo spravím, ale nikdy to na sto percent nesplním. Včera som chcel ísť behať, ale nevyšlo to. Dnes som si povedal, že si nedám kávu, a nakoniec som si ju dal. Veľmi pekným príkladom je takzvané sociálne schválenie – čo robí veľa ľudí, je indikátor toho, čo je správne. Často sa pristihnem, že keď si pozerám Zomri na Facebooku, skôr, ako si pozriem obrázok, skontrolujem, koľko dostal lajkov, a keď je ich cez dva a pol tisíca, viac sa na konkrétny obrázok sústredím. Keď to lajkovalo toľko ľudí, asi bude naozaj vtipný. Napriek tomu, že si tento bias uvedomujem, robím ho stále.


Dajú sa v praxi tieto mentálne omyly úplne vymazať?
Prvý krok je pripustiť si, že sa môžem mýliť. Druhý krok je postupne začať tieto mentálne skratky spoznávať a uvedomovať si, v akých situáciách na mňa môžu pôsobiť. V mojom príklade so Zomri si uvedomujem, čo sa deje, a robím to kontrolovane. Často nám mentálne skratky pomáhajú efektívnejšie plávať v mori informácií. Nedá sa preto povedať, že by boli a priori zlé, treba si však na ne dávať pozor.

Zoberme si jav takzvaného ukotvenia. Idete si niečo kúpiť a uvidíte zľavu 40 percent. Čo by bolo racionálne spraviť? Mal by som sa pozerať na to, či tú finálnu cenu sa oplatí za produkt zaplatiť, či mi to dokáže priniesť tú pridanú hodnotu, ktorú chcem. Problém je, že my nedokážeme vyhodnocovať veci vo vákuu. Potrebujeme nejaký rozhodovací kontext. A ten mi vytvára v tomto prípade tá pôvodná cena a zľava. Zrazu tá nová cena vyzerá omnoho prijateľnejšia a lákavejšia. Napriek tomu, že si to človek uvedomuje, je veľmi ťažké odosobniť sa od toho kontextu.


Pozrime sa na mentálne skratky z evolučného hľadiska. Keď nám doteraz ostali, asi sú aj na niečo dobré, nie?
Úplne súhlasím. Majú veľké opodstatnenie a pomáhajú nám napredovať. Keby sme sa mali zamýšľať nad každým jedným rozhodnutím, tak by nám to zabralo veľmi veľa času. Pacienti, ktorí utrpeli úraz a majú poškodený intuitívny rozhodovací systém, sú úplne paralyzovaní, pretože sa nedokážu rozhodovať. Autopilot v našich hlavách, to rýchle podvedomé rozhodovanie, je veľmi dôležité, lebo riadi prevažnú väčšinu rozhodnutí. Ale niekedy sa stáva, že tieto rýchle rozhodnutia sú nesprávne....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 11:56