StoryEditor

Je to špička ľadovca, reagujú potravinári na škandál s poľským mäsom

01.02.2019, 09:55
Autor:
krkr
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora hovorí, že už dlhodobo upozorňujú na nedostatok slovenských potravín v školách.

Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora vníma veľmi zle fakt, že pokazené poľské mäso sa dostalo do školských jedální a reštaurácií. 

"S veľkým znepokojením sme prijali túto informáciu, vnímame to ako špičku ľadovca toho, čo sa v posledných rokoch s dovozom na Slovensku deje," hovorí o škandále s poľským mäsom predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. 

"Odkryl sa systém v jednotlivých štátoch, ale treba pozitívne vnímať ako zareagovala Štátna veterinárna a potravinová správa," uviedol Macho. 

Emil Macho hovorí o probléme nedostatku slovenských potravín v školských jedálňach. "Už dlhodobo hovoríme, že v školských jedálňach a inštitúciách sa neobjavujú slovenské výrobky. Preto pozitívne vnímame aj slová premiéra Petra Pellegriniho, kde vyzval jedálne, aby nakupovali a využívali slovenské výrobky a potraviny," dodal šéf poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Potravinári vyzývajú všetkých starostov, županov a úradníkov na ministerstve, aby hľadali spôsoby, ako dostať do škôl slovenské výrobky.

"Chceme, aby občania sledovali pôvod potravín ktoré nakupujú," hovorí Macho a zároveň dodáva, že na Slovensku sa podobný prípad stať nemôže. "Na slovenských bitúnkoch sa nemôže stať to čo v Poľsku. Bitúnky sú pod neustálou kontrolou," dodal. 

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Marián Šolty hovorí, že "premiér ma moc naznačiť orgánom ktoré sú zodpovedne, aby sa naši ľudia stravovali dobre."

"Podpora, ktorú sme vyžiadali na vláde musí byť samozrejmá, nemôže byť vyžiadaná," dodal Šolty.

01 - Modified: 2024-02-21 16:36:36 - Feat.: - Title: Na Slovensku bude veľký protest, cesty ochromia tisícky farmárov. Ktorým úsekom by ste sa mali vyhnúť? (+mapa) 02 - Modified: 2024-02-12 12:46:45 - Feat.: - Title: Agrorezort nevie vyplatiť minuloročné priame platby do dvoch týždňov, vraví šéf potravinárov Macho 03 - Modified: 2024-01-07 08:46:47 - Feat.: - Title: Spoločná európska agropolitika priniesla vlani pre slovenských farmárov množstvo zmien, tvrdia poľnohospodári 04 - Modified: 2024-01-05 10:08:02 - Feat.: - Title: Šéf rezortu pôdohospodárstva Takáč diskutoval so slovenskými potravinármi o čerpaní eurofondov 05 - Modified: 2023-12-11 14:20:42 - Feat.: - Title: Slovenskí potravinári a poľnohospodári zvažujú na budúci rok štrajk v Bruseli kvôli ukrajinskému obiliu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 20:18