StoryEditor

Obnova Iraku stojí pre bezpečnostné riziko

02.05.2005, 00:00
"Kým sa nesformuje nová vláda a nevyrieši bezpečnostné riziko v krajine, po dohode s ministerstvom hospodárstva agentúra SARIO pozastavila všetky aktivity a projekt na obnovu Iraku," uviedol hovorca agentúry SARIO Ondrej Žember.

Jednou vetou tak odpovedal na otázky HN o aktivitách slovenských firiem v Iraku v súvislosti s informáciou, že českým firmám sa výrazne zvýšili šance zapojiť sa od obnovy Bagdadu.

Aktivita Čechov
Ako informoval denník Právo, Česi sa pravdepodobne budú môcť podieľať na vypracovaní územného plánu pre šesťmiliónový Bagdad a otvoria si tak cestu aj k lukratívnym objednávkam pri jeho obnove. "Podpísali sme dohodu o spolupráci medzi bagdadskou radnicou a českou stranou," uviedol pre denník starosta Bagdadu Aláa Tamímí. Bagdadská radnica podpísala dohodu o spolupráci s českou spoločnosťou BOCP. "Ak česká vláda pomôže Iraku v počiatočnej fáze, dáme potom prednosť českým firmám pri spracovaní územného plánu mesta," povedal Tamímí.

Otázny úspech
Bagdadský starosta prednášal na tému Súčasný koncept architektonického a urbanistického riešenia mesta Bagdad v pražskej Sazka Aréne. Česká firma BOCP má za úlohu zohnať prostriedky na územný plán a vytvoriť tím, ktorý ho zrealizuje. Náklady na prvú fázu BOCP odhaduje na pol milióna dolárov. Konateľ firmy Pavel Satorie dúfa, že projekt podporí česká vláda. Tá aj keď peniaze na povojnovú obnovu Iraku vyčlenila, upozorňuje, že každý projekt musí prejsť výberovým konaním a musí ho schváliť i vláda. Denník Právo konštatuje, že českým firmám sa v Iraku teoreticky otvorili veľké možnosti, v praxi však Česko k nijakým väčším kontraktom neprišlo. Niektorí pozorovatelia to pripisujú uprednostňovaniu Američanov, v arabských kruhoch sa podľa Práva hovorí o nepružnosti a malej priebojnosti českých obchodníkov.

Kam išli peniaze
Na "otváranie dverí" 68 slovenským firmám, ktoré prejavili záujem o účasť na obnove Iraku, uvoľnila slovenská vláda v roku 2003 zo štátnych zdrojov 18 miliónov korún. Z toho šesť miliónov prešlo na financovanie vlaňajšieho prvého polroku. Hospodárila s nimi agentúra SARIO. Len v prvom roku za získavanie informácií o možných kontraktoch zaplatila americkému konzultantovi a lobistovi Billovi Tuckerovi okolo 4,2 milióna korún, ktorému potom predĺžila kontrakt aj na vlaňajší rok.

Zistenia NKÚ
Podľa zistení Najvyššieho kontrolného úradu z 18 miliónov určených na projekt Iraku SARIO preinvestovalo takmer tri milióny na tlač časopisov používaných v rámci propagácie agentúry, ktoré sa mali uhradiť z prostriedkov iného programu, a nie z prostriedkov určených na obnovu Iraku. Kontrola NKÚ v súvislosti s Irakom zistila aj to, že vedúcej projektu Obnovy Iraku priznával vtedajší riaditeľ agentúry vysoké odmeny v rozpore so zákonom o verejnej správe. Spolu za práce na projekte Obnova Iraku do konca roka 2003 mala dostať podľa NKÚ 380-tisíc korún. Podľa hovorcu agentúry Ondreja Žembera SARIO poskytlo slovenským spoločnostiam výraznú podporu a súčinnosť v ich snahe o prienik na iracký trh.

Slovenské zámery v Iraku
Potvrdené kontrakty:

- Trnavská spoločnosť UNIS Slovensko podpísala kontrakt na inžiniering pri dodávke zariadenia do rafinérie v Basre ešte v roku 2002. V roku 2003 ho potvrdilo Ministerstvo olejov Irackej republiky.
- Zekon Michalovce získal v roku 2003 kontrakt na šitie vojenských odevov do Iraku pre britskú firmu.
- Chirana Stará Turá, dodala vlani do Iraku vzorky anestetických prístrojov, ventilátorov, monitorov, stomatologických súprav, záchranárskej techniky, defibrilátorov, EKG a ďalších prístrojov.

Ďalšie možnosti:
- predstavitelia SES Tlmače v októbri 2003 absolvovali cestu do veľkých ropných a energetických firiem v Iraku. Výsledkom boli potencionálne projekty pre vyše 20 slovenských firiem.
- Martimex-Alfa skúmala v Iraku možnosti pokračovať v predvojnovom programe dodávok stavebných strojov, čerpadiel a zavlažovacích zariadení, autobusov, nákladných áut.
- Regula Košice mala ambície dodávať do Iraku špeciálnu riadiacu techniku pre obnovu energetických zariadení, prípadne pre reguláciu dodávok ropy, nafty a plynu
- konzorcium uchádzačov o kontrakty pre ropný priemysel vytvorila popradská spoločnosť Gas & Oil s českou spoločnosťou Prokop Engineering
- spoločnosť TTC Nitra prejavila záujem vstúpiť do konzorcia britskej, irackej a troch poľských spoločností v ropnom priemysle
- SES Tlmače uvažovali o vstupe do konzorcia NASCO Group v energetickom sektore.
- koncom roka 2003 prezentovalo SARIO po ceste generálneho riaditeľa v Iraku, že slovenské stavebné firmy majú príležitosť získať prácu na obnove štyroch mostov a na rozvod a distribúciu elektrickej energie ako i opravy energetických sietí.
- pri návšteve Slovenska v decembri 2004 členovia irackej delegácie vyjadrovali záujem o odmínovacie zariadenie Božena a hydraulické dvíhače Locust od Way Industrie v Krupine, zaujímali sa o obrnené vozidlo Aligátor, o mobilné dielne a ošetrovne od Vojenského opravárenského závodu v Trenčíne a v SES Tlmače prejavili záujem o technológiu spracovania odpadu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:39