StoryEditor

Jahnátek chce od Kaddáfího ropu, možný je aj plyn

19.02.2007, 23:00
Dodávať ropu a plyn nielen z Ruska, ale aj z Líbye. Aj o tom chcú s líbyjským vodcom M. Kadáffím rokovať premiér R.Fico a minister hospodárstva Ľ. Jahnátek na tohtotýždňovej návšteve Tripolisu.
V článku je tabuľka

Dodávať ropu a plyn nielen z Ruska, ale aj z Líbye. Aj o tom chcú s líbyjským vodcom Muammarom Kadáffím rokovať premiér Robert Fico a minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek na tohtotýždňovej návšteve Tripolisu. "Určite by sa odkryla možnosť na diverzifikáciu zdrojov," povedal Jahnátkov hovorca Branislav Zvara. Do Líbye cestuje aj šéf Slovnaftu Oszkár Világi.
Chcú spolupracovať
Líbya, v ktorej Kadáffí už takmer štyridsať rokov vládne tvrdou rukou, sa len teraz začína otvárať zahraničným investorom po zrušení medzinárodných embárg, ktoré boli na krajinu uvalené pre podporu terorizmu. Z hľadiska energetiky je veľmi zaujímavá. "Líbyjčania ropu aj plyn majú, je to jeden z najreálnejších a najperspektívnejších zdrojov. Je to z globálneho hľadiska veľmi blízko. Považujem Severnú Afriku za najlepší zdroj ohľadne diverzifikácie plynu," hovorí energetický analytik Karel Hirman.
Podľa Zvaru chcú politici v Líbyi rokovať hlavne o možnostiach spolupráce v oblasti geologických prieskumov a odhaľovaní nových nálezísk. Pripustil však, že presnejšiu víziu nemajú, pretože o Líbyi sa na Slovensku veľa nevie. "Je tu šanca pre slovenských podnikateľov v citlivej oblasti, ako je energetika. Líbya je dosť neoraný terén," vysvetlil.
Prvé rokovania o diverzifikácii začal Jahnátek viesť už na októbrovej návšteve Malty. Tá je spojením medzi Európou a severoafrickými krajinami, ktoré zásobujú juh Európy plynom.
Ide aj Slovnaft
Či líbyjské zdroje niekedy na Slovensko pritečú, bude závisieť hlavne od rokovaní biznis sektora. S premiérom cestuje aj šéf bratislavskej rafinérie Oszkár Világi. "Cieľom cesty je preskúmanie možností spolupráce vrátane možností diverzifikácie zdrojov dodávok ropy," povedala hovorkyňa rafinérie Hana Šimková s tým, že chcú vstúpiť do líbyjského ropného priemyslu.
Na líbyjskú ropu už Slováci jazdili v 70. rokoch, keď sme ju dostávali cez Juhosláviu a Maďarsko ropovodom Adria. "Ide o logicky reálny zdroj, samozrejme, nie hneď zajtra," hovorí Hirman.
Naopak, plynári sú v súvislosti s takouto alternatívou opatrní. Podľa odhadov by líbyjský vývoz do únie mal kulminovať pri desiatich miliardách kubíkov plynu ročne, čo je necelý dvojnásobok spotreby Slovenska. "Potenciál rastu tu určite je, nikdy však nepôjde o určujúceho dodávateľa plynu do únie," hovorí Miloš Pavlík z SPP - Preprava, podľa ktorého sa líbyjský plyn pravdepodobne nikdy nestane relevantnou náhradou ruských dodávok.

Líbya v číslach
Veľká líbyjská socialistická ľudová líbyjská arabská džamahíria
Rozloha

1,76 mil. Km2

Obyvateľov

5,9 milióna

HDP na hlavu

12700 USD

Rast HDP

8,10%

Preukázané rezervy ropy

5,6 miliardy ton (asi tisícročná slovenská spotreba)

Preukázané rezervy plynu

1,3 bilióna kubíkov (spotreba Slovenska asi 250 rokov)

Zdroj: CIA Factbook

01 - Modified: 2003-04-28 21:22:06 - Feat.: 0 - Title: ZAUJÍMAVOSTI
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 08:56