StoryEditor

Šance pre novelu sú vyrovnané

Keby poslanci dnes hlasovali o novele Zákonníka práce, asi by ju neschválili. Aj niektorí zákonodarcovia za koaličné strany, vrátane Smeru--SD, sa totiž doteraz nerozhodli, ako budú postupovať.

Premiér Robert Fico je však optimista. Pracovný kódex totiž v stredu vláda jednomyseľne schválila. Deň predtým nemal k nemu na stretnutí s ním vážnejšie výhrady ani predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Predseda koaličnej SNS Ján Slota ani Mečiar však záväzné stanoviská doteraz nepovedali.

Premiér pripúšťa, že menej podstatné veci bude parlament ešte dolaďovať. Očakáva najmä silný odpor zamestnávateľov, ktorí budú proti novele lobovať aj u poslancov. "Niektoré otázky ostávajú otvorené pre Národnú radu," poznamenal líder ĽS-HZDS.

Ospravedlnený
Šéf národniarov je už niekoľko dní ticho. Na utorkovej koaličnej rade nebol. Údajne pre chorobu, a náhradu za seba neposlal. Včera sa nezúčastnil ani na tlačovej besede SNS, hoci podľa podpredsedníčky strany Anny Belousovovej jeho "zdravotný stav je dobrý". Tentoraz sa ospravedlnil kvôli "dohodnutému rozhovoru pre jeden významný zahraničný denník". Podľa Belousovovej to nie je potrebné podrobnejšie vysvetľovať a "uvádzať číslo diagnózy...", reagovala na otázky. Názor Jána Slotu na zákonník sa HN nepodarilo získať. Telefón síce zdvihol, oznámil však len to, že je s "Der Spiegel".

SNS vidí problémy
A tak pred domácimi médiami prezentovala postoj národniarov na novelu pracovného kódexu Belousovová. Premiér ju v utorok informoval o spoločnej "rámcovej dohode" k najspornejším bodom zákonníka, ktorú dosiahol so zamestnávateľmi a odbormi. Napriek tomu Belousovová deklarovala, že niektoré z nich sú stále otvorené. Podľa nej je sporná aj definícia závislej práce. Je to prekvapujúce, lebo Fico tvrdil, že problém vyriešil a potvrdila to aj vláda. Národniari tiež nesúhlasia, aby normy spotreby práce schvaľovali odbory. Odmietajú aj uvoľňovanie ich predákov z práce na výkon odborárskej funkcie. Vláda sa však na všetkých týchto bodoch zhodla.

Chce otvárať zákonník
Prečo teda chce SNS otvárať v parlamente aj tie časti zákonníka, s ktorými súhlasili jej ministri? "Lebo parlament má na to jednoducho právo," odpovedala podpredsedníčka Anna Belousovová. Odôvodnila to tým, že do kompetencií Národnej rady "nezasahuje ani koaličná rada ani vláda". Podľa nej je v parlamente iná situácia ako za bývalej vlády. Vtedy tvorili "parlament bábky, ktoré hlasovali tak, ako dohodla koaličná rada, ktorá riadila štát". Ministri za SNS svoje základné veci v novele presadili - dodáva poslanec Rafael Rafaj. "Teraz prichádza druhá fáza - rokovania koaličných klubov." Predseda vlády však veľké zmeny v zákonníku už neočakáva. "V zásadných veciach už nečakám nejaké ústupky, lebo sú principiálne, na ktorých trváme."

Novelu dobre nepoznajú
Viacerí predstavitelia ĽS-HZDS vládou schválenú novelu ešte nepoznajú. "Potrebujem si naštudovať nejaké detaily," hovorí poslanec za ĽS-HZDS Milan Urbáni. Predpokladá však, že zákonník parlament prijme. Spokojný je s ústupkami a kompromismi odborárov. Bližšie sa však "chce pozrieť" na reťazenie zmlúv. Jeho kolegyňa, poslankyňa Katarína Tóthová kompromisný návrh, schválený vládou, ešte nečítala. "Som právnička, pre mňa je aj čiarka dôležitá. Ak návrh uvidím, veľmi rada sa pre vaše noviny vyjadrím."
Člen parlamentu za Smer-SD Ján Babič taktiež ešte nepozná návrh novely. Preto na otázku, či zákonník podporí, nevedel odpovedať. "To nemyslíte vážne. Odpoveď je - áno," reagoval na rovnakú otázku Róbert Madej (Smer-SD).

Stanovisko SNS

- definícia závislej práce je stále sporná
- súbeh výpovednej lehoty a vyplatenie odstupného necháva na odborné posúdenie
- odmieta schvaľovanie noriem spotreby práce odborármi
- súhlasí so sankciami pre zamestnancov, ktorí odídu počas výpovednej lehoty
- súhlasí s dohodami o pracovnej činnosti
- odmieta krátkodobé uvoľňovanie odborárov z práce
- o zákaze reťazenia pracovných pomerov chce ešte diskutovať

ĽS-HZDS pôvodne žiadala

- nenarušiť rovnováhu trhu práce
- zabrániť zákazu zamestnávania na živnosť
- nezrušiť nadčasy
- upraviť reťazenie pracovných pomerov

01 - Modified: 2003-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tenisové rebríčky 02 - Modified: 2003-05-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Lige majstrov talianska odveta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 07:35