StoryEditor

Transpetrol čaká na investora

18.12.2005, 23:00
Problém predaja 49 percent akcií Transpetrolu, ktoré vlastní firma Jukos Finance, nie je definitívne vyriešený. Konečnú dohodu neprinieslo ani piatkové rokovanie. Malchárek pripustil možnosť, že minoritný podiel v tranzitnej spoločnosti môže získať opäť ruská firma.

Problém predaja 49 percent akcií Transpetrolu, ktoré vlastní firma Jukos Finance, nie je definitívne vyriešený. Konečnú dohodu neprinieslo ani piatkové rokovanie ministra hospodárstva s prezidentom spoločnosti Jukos Oil Stevom Theedim.
Obe strany napriek tomu vyjadrili spokojnosť s priebehom rokovania. Zhodli sa aj na tom, že sa priblížil čas, keď by akcie slovenskej prepravnej spoločnosti mohli byť definitívne predané. "Rokovania v posledných týždňoch výrazne posunuli možnosť predaja menšinového podielu v Transpetrole," povedal Steve Theede.
Meno nového vlastníka 49 percent akcií Transpetrolu zatiaľ ani minister a ani prezident nechceli zverejniť. Minister však už pripustil možnosť, že minoritný podiel v tranzitnej spoločnosti môže získať opäť ruská firma. Jediným kritériom je, aby nový vlastník mal dobré zámery s Transpetrolom a zároveň dobré vzťahy s Ruskou federáciou.
S konečným výberom investora musí podľa akcionárskej zmluvy súhlasiť slovenská strana. Platí to do polovice roku 2007.
Slovensko podľa Malchárka vyvíja tlak na Jukos, aby zostavil zoznam viacerých firiem. Chce sa totiž vyhnúť hrozbe exekúcie, ktorá je stále aktuálna.
Ako informovala agentúra Reuters, ruský minister hospodárstva German Gref poslal slovenskej vláde list, v ktorom uviedol, že Rusko preferuje firmu Rusnefť ako potenciálneho záujemcu o kúpu akcií Transpetrolu. O slovenskú prepravnú spoločnosť majú záujem aj firmy Tatnefť a Rosnefť. Práve druhá menovaná vlani získala v nútenej dražbe kľúčovú ťažobnú divíziu Jukosu.
Firmu Rusnefť založil v roku 2003 Michail Gutserijev, ktorý stál v minulosti v čele štátneho ropného podniku Slavnefť a má blízko k prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Rusnefť patrí k najrýchlejšie rastúcim ropným podnikom v Rusku. V súčasnosti ťaží až 300-tisíc barelov denne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 22:49