StoryEditor

Pokles zásob ropy v USA ovplyvnil jej cenu vo svete

01.06.2007, 09:45
Autor:
TASRTASR

Barel (159 litrov) ropy West Texas Intermediate (WTI) s termínom dodávky v júli stál dnes predpoludním miestneho času na ázijskej komoditnej burze v Singapure 64,15 USD, v prepočte 1 491 SKK, čo bolo o 14 centov viac než vo štvrtok.
Analytik Victor Shum z energetickej poradenskej spoločnosti Purvin and Gertz uviedol, že ropa zdražela po prekvapujúcom poklese jej zásob v USA, ku ktorému došlo uplynulý týždeň. Americké ministerstvo energetiky o tom vydalo správu v stredu.
Kým zásoby ropy v USA klesli v porovnaní s predminulým týždňom o 2 milióny barelov, zásoby pohonných látok v rovnakom čase vzrástli o 1,3 milióna barelov. Zásoby ropy v USA klesli v dôsledku zníženia importu suroviny o 800 000 barelov denne.
Barel ropy Brent stál dnes v Singapure 68,25 USD a v porovnaní so štvrtkovou záverečnou cenou v New Yorku zdražel o 21 centov.
Ceny ropy a pohonných látok v USA v lete ovplyvnia hurikány. Podľa meteorológov bude ich sezóna tento rok v porovnaní s vlaňajškom "veľmi aktívna". Sezóna hurikánov sa začína práve dnes a odborníci z Coloradskej štátnej univerzity prognózujú vznik 17 tropických búrok, z ktorých 9 dosiahne silu hurikánu. Niektoré z nich zasiahnu Mexický záliv, v ktorom sa nachádzajú ťažné plošiny a aj pobrežie, na ktorom sú viaceré ropné rafinérie.
Informovali o tom DPA, Reuters a AP.
(1 USD = 25,247 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 02:06