Štát postaví na Rázsochách novú univerzitnú nemocnicu, no lôžok bude celkovo menej. Postele však pribudnú v nemocnici Penty.Pavol Funtál
StoryEditor

Štát už na Pentu zabudol, urobí všetko pre nové Rázsochy

30.04.2019, 22:32
Autor:
klkl
O odkúpení nemocnice od Penty rokoval premiér Pellegrini s investorom ešte minulý týždeň.

Myšlienka odpredaja nemocnice na Boroch, ktorú stavia Penta do rúk štátu, je už minulosťou. Rokovania medzi vládou a súkromným investorom pokračovať nebudú a štát sa bude sústrediť na vybudovanie nemocnice na Rázsochách. Informujú o tom aktuality.sk.

Tie sa odvolávajú na stanovisko Úradu vlády. "Vzhľadom na reakcie finančnej skupiny Penta na tento návrh nebudú rokovania s touto spoločnosťou ďalej nijako pokračovať a vláda urobí maximum preto, aby bola čo najskôr postavená moderná štátna univerzitná nemocnica na Rázsochách," uviedla premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková. 

Premiér Peter Pellegrini pri tom s Pentou rokoval o odkúpení nemocnice ešte minulý týždeň. "Mojím záujmom je brániť záujmy Slovenska a urobiť všetko preto, aby občania boli spokojní so zdravotnou starostlivosťou," povedal Pellegrini pred rokovaniami. 

Penta sa však s myšlienkou odpredania svojej nemocnice nestotožňovala. Eduard Maták, partner v Penta Investments, po rokovaní s premiérom uviedol, že sa so štátom zásadne rozchádzajú v názore na to, ako by sa mal uberať vývoj nemocničnej zdravotnej starostlivosti v Bratislave.

Problémom však bola aj veľkosť nemocnice. Tá, ktorú plánuje Penta, by bola pre potreby štátu malá a bolo by nevyhnutné jej následné rozšírenie, ktoré by si vyžiadalo ďalšie financie. 

Tento názor prezentovali aj zástupcovia lekárov. Zhodujú sa na tom, že štát potrebuje komplexnú univerzitnú nemocnicu s aspoň 1000 lôžkami, čo projekt na Boroch nespĺňa. 

"Ja si neviem predstaviť komplexnú univerzitnú nemocnicu pod 1000 lôžok. My by sme boli za to, aby štát konečne postavil modernú komplexnú univerzitnú nemocnicu, ktorú vyžaduje celé Slovensko," uviedol dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Juraj Šteňo.

Všetko tak nasvedčuje tomu, že sa štát vráti k budovaniu nemocnice Rázsochy. Na jej mieste momentálne stojí opustení skelet, ktorý mal byť základom novej nemocnice. Ten štát plánuje zbúrať a začať s výstavbou nanovo. 

Avšak už len tender na zbúranie skeletu sa dlhodobo naťahuje. Štát bude musieť následne vypísať verejné obstarávania na projekty a samotnú výstavbu nemocnice, čo celý proces ešte predĺži. Na druhej strane nemocnica Bory má byť dokončená v roku 2021.

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:43