StoryEditor

O Mochovciach rozhodnú budúci rok

31.01.2006, 23:00

O dostavbe 3. a 4 bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach by sa malo rozhodnúť až o rok na jar. Vtedy by mali byť známe výsledky štúdie, ktorú pripraví Enel -- budúci strategický investor Slovenských elektrární. O tom, či Mochovce dostavajú alebo nie, sa Taliani zatiaľ nevyjadrujú. "Sme presvedčení, že na základe aktuálnych poznatkov je dokončenie elektrárne reálne. Myslím si, že potenciálne prínosy tohto projektu vidia všetci. Dokončíme podrobnú štúdiu a o viac detailov sa podelíme po uzavretí privatizácie," povedal oblastný manažér Enelu pre Slovensko Marco Arcelli. Transakcia by sa mala uzavrieť koncom apríl tohto roka.
Exminister hospodárstva Pavol Rusko spočiatku tvrdil, že dostavba Mochoviec bude záväznou podmienkou pre víťaza tendra o 66 percent akcií. Po odstávke dvoch jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach, na čo sme sa zaviazali v prístupových rokovaniach s úniou, môže do roku 2009 klesnúť výroba elektrickej energie na Slovensku asi o 18 percent. Tento výpadok by mali nahradiť Mochovce, ktoré podľa najsmelších plánov majú byť dostavané v roku 2011.
O dostavbe Mochoviec sa za posledné dva roky vypracovali už dve štúdie. Jednu pripravila spoločnosť Deloitte, druhú švajčiarske Centrum jadrovej bezpečnosti -- CENS. Prvú financovala trnavská inžinierska organizácia v jadrovej energetike -- VÚJE, druhá vznikla na objednávku ministerstva hospodárstva. Záver oboch znel: dostavba je efektívna. Informoval o tom hovorca Slovenských elektrární Rastislav Petrech. "Všetky štúdie ukázali, že to má zmysel a navyše odvtedy vzrástla cena elektriny na európskom trhu," zdôraznil.
Na otázku HN, prečo treba spracovať ďalšiu štúdiu, minister hospodárstva Jirko Malchárek uviedol, že každý investor si robí štúdie sám a nebude preberať tie, ktoré sa vytvárali z iných zdrojov a pod iným zadaním.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:10