StoryEditor

Pivo je lacné, treba byť opatrný

Hoci britské úrady turistov varujú pred úskaliami Bratislavy, tí sa v slovenskej metropole cítia dobre. Mark Kiefer, 29-ročný rodák a počítačový technik z Londýna, oceňuje najmä to, že je mesto malé a útulné.

Hoci britské úrady turistov varujú pred úskaliami Bratislavy, tí sa v slovenskej metropole cítia dobre.
Mark Kiefer, 29-ročný rodák a počítačový technik z Londýna, oceňuje najmä to, že je mesto malé a útulné. Človek sa za rozumnú cenu dostane ku všetkému, čo potrebuje, tvrdí. Aj keď ho niekedy zaráža kvalita služieb v reštauráciách, hovorí jedno: Pivo v prepočte za pol libry by si doma dať nemohol.
Brit, ktorý zarába bezmála dvetisíc libier mesačne, si v centre Bratislavy môže dovoliť týchto pív za 30 korún zhruba štyritisíc, kým doma by si ich mohol z platu kúpiť len 500.
Zlé skúsenosti s Bratislavou nemá ani Keith z Bristolu. V meste sa zdržal tri dni, aby si stihol prezrieť všetko, čo stojí za videnie. Jeho ďalšia dovolenková cesta smeruje do Budapešti. Chcel vidieť, ako sa žije v nových štátoch Európskej únie. Bratislavu, Viedeň a Budapešť mu odporučili známi, ktorí boli so svojou zimnou návštevou spokojní. Medzi rečou však dodáva, že na druhú stranu mosta (do Petržalky) by sa asi bez sprievodu neodvážil.
Trochu menej nadšený je však český pár Andrea a Jan. V Bratislave mali v piatok obchodné stretnutie. Od roku 1999, keď ich práve na Zlatých pieskoch okradli o peňaženku s hotovosťou a všetkými dokladmi, sú opatrnejší. Dnes by som v Bratislave bez dozoru nenechal ani manželku, vtipkuje Jan.
Ak už ku krádeži príde, najväčší problém je práve s dokladmi, hovorí Marta, ktorá Hlavným námestím sprevádza skupinku nemeckých turistov. Pripúšťa, že vreckové krádeže nie sú ničím neobvyklým, aj keď sú zriedkavé. Turistov pred vreckármi varuje predovšetkým vtedy, keď sú na námestí koncerty a verejné podujatia. Riziko krádeže tu je vysoké.
Ak turista príde o peňaženku, kde má zväčša okrem hotovosti uložené aj platobné karty a doklady, musí sem-tam problém riešiť aj cez konzuláty. Jedno majú však tieto prípady, ktorých Marta za svoje dva roky praxe videla zopár, spoločné: Turisti sa zaprisahajú, že už na Slovensko nikdy nevkročia a tento postup odporučia aj svojim známym.
Tieto informácie sa ústnym podaním neskôr dostanú aj na oficiálne miesta.

Po lacnom alkohole výtržnosti
Alkoholom potužení Briti občas začnú nadmieru vyvádzať. V polovici júla skupinka britských mladíkov skončila na polícii, keď v centre hlavného mesta, pred Tescom, zhodili sochu kravy z podstavca a začali do nej kopať.
Štvorica Britov podľa hovorcu policajného prezídia Martina Korcha spôsobila na soche škodu 20-tisíc korún. Škodu však uhradili a za výtržnosť nebudú stíhaní, dodal hovorca. Kravy v meste sú súčasťou celosvetového projektu Cow Parade.

01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Díler AIB odsúdený na 7,5 roka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 06:06