StoryEditor

Odpady z PVC očami praxe

20.04.2007, 00:00

Spoločnosť NITRAWEX, s. r. o., Nitra s prevádzkou vo Veľkých Ripňanoch sa už takmer štvrtý rok venuje zhodnocovaniu plastových odpadov vrátane odpadov z PVC. Podľa jej konateľa Mariána Hajdúška robí tak v rámci pilotného projektu aj s pomocou prostriedkov z Recyklačného fondu. Prínosom predloženého projektu v predchádzajúcom roku napríklad bolo, že sa firme podarilo spracovať vyše 415 ton vybraného odpadu, čím viac než desaťnásobne prekročila jeho plánované zhodnotenie. Odborníci firmy získali v uplynulých rokoch aj množstvo cenných informácií o praktickom výskyte plastového odpadu z PVC.
So zreteľom na to, že najmä environmentálne organizácie veľmi citlivo reagujú na používanie PVC, cíti M. Hajdúšek potrebu podeliť sa o poznatky, ako to vyzerá s recykláciou tohto plastu. Predovšetkým treba podľa neho zdôrazniť, že PVC sa dnes u nás na obaly a spotrebné výrobky využíva v minimálnej miere, preto sa v komunálnom odpade takmer nevyskytuje. Ľudia si ho často iba zamieňajú s inými plastmi. Najviac, približne 60 % PVC, sa využíva v stavebníctve (okná, dvere, potrubné systémy atď.), zvyšok v iných priemyselných oblastiach. Technologické odpady vznikajúce pri spracovaní PVC sú dosť žiadané a recyklujú sa podobne ako v NITRAWEX-e aj v iných, predovšetkým v menších firmách na Slovensku. Používajú sa napríklad na výrobu rúr, káblových žľabov, dlažby a časť takýchto odpadov sa aj vyváža.
V roku 2006 sa zrecyklovalo na Slovensku minimálne 800 ton technologických PVC odpadov. Vzhľadom na to, že výrobky z PVC majú dlhú životnosť, často aj niekoľko desiatok rokov, väčší výskyt PVC z použitých výrobkov nás ešte len čaká. Okrem predpokladaného rastu odpadov spojeného so zvyšovaním životnej úrovne možno očakávať v budúcich rokoch zvýšený podiel PVC výrobkov najmä v odpade zo stavebných činností, kde sa už, našťastie, olovené stabilizátory ako zdroj najväčších škodlivín prakticky nepoužívajú. Naopak, v dôsledku tlaku EÚ na obmedzovanie dovozu hračiek z Číny má prognóza výskytu tzv. mäkkých PVC odpadov obsahujúcich nevhodné ftalátové zmäkčovadlá silne klesajúcu tendenciu. To je podľa M. Hajdúška dobre. Celkovo však túto oblasť nemáme ešte na Slovensku zatiaľ komplexne riešenú, preto podľa neho pomaly prichádza čas, aby sme sa tejto problematike začali vážne venovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:03