StoryEditor

Bude sa dať odísť z druhého piliera?

25.07.2006, 00:00
Z druhého dôchodkového piliera sa pravdepodobne bude dať dobrovoľne vystúpiť. Niektorí sporitelia tak dostanú možnosť, aby si prestali sporiť na vlastnom penzijnom účte.

Z druhého dôchodkového piliera sa pravdepodobne bude dať dobrovoľne vystúpiť. Niektorí sporitelia tak dostanú možnosť, aby si prestali sporiť na vlastnom penzijnom účte. Rezort práce to chce podľa ministerky Viery Tomanovej umožniť ľuďom, ktorí neodolali reklame dôchodkových spoločností a vstup do kapitalizačného piliera bol pre nich nevýhodný. Zatiaľ však nešpecifikovala, koho konkrétne by sa to malo týkať.

Výstup je citlivá otázka
"Čo znamená nevýhodnosť?" pýta sa preto Peter Goliaš z inštitútu INEKO. Podľa neho by mohlo ísť o ľudí, ktorí si budú sporiť menej ako desať rokov, a preto nemajú na dôchodok z kapitalizačného piliera nárok.
Ministerstvo by malo v zákone veľmi presne určiť, komu takýto krok umožní. Ak nie, hrozí problém. "Môže to ohroziť stabilitu systému starobného dôchodkového sporenia," hovorí predseda predstavenstva Allianz - Slovenskej DSS Jozef Paška. Myslí si to aj členka predstavenstva ING DSS Zuzana Adamová. "Umožnenie výstupu sporiteľov z druhého piliera vnímame ako vážnu a citlivú otázku. Bude nevyhnutné dôkladné zadefinovanie skupiny sporiteľov, ktorej by sa to týkalo," tvrdí.
Vystúpenie by sa mohlo podľa predstaviteľov dôchodkových spoločností týkať ľudí starších ako 52 rokov. Tí by totiž museli prispievať do druhého piliera aj po dovŕšení dôchodkového veku. Aby mohli poberať penziu z kapitalizačného piliera, musia totiž sporiť minimálne desať rokov. Podľa riaditeľa právneho odboru DSS Winterthur Martina Bohoša je nevyhnutné povedať aj presné podmienky, lehoty a spôsob realizácie, aby nešlo o nesystémový zásah do existujúcich pravidiel starobného dôchodkového sporenia.

Existuje iné riešenie
Paška však vidí aj iné riešenie ako vystúpenie z druhého piliera. "Mohlo by sa umožniť sporiteľovi vybrať nasporenú sumu z kapitalizačného piliera aj bez ohľadu na skutočnú dobu sporenia."
Otázkou totiž je, či klient svoje úspory dostane, ak z druhého piliera vystúpi. "Pri návrate do prvého piliera by sa jeho peniaze pravdepodobne previedli z osobného dôchodkového účtu na účet Sociálnej poisťovne. Samotný sporiteľ by z tých prostriedkov nedostal nič," myslí si Paška.

Druhý pilier sa neoplatí päťdesiatnikom
Pre ľudí starších ako 52 rokov nemusel byť vstup do kapitalizačného piliera správnym krokom. Na osobnom účte si musia sporiť minimálne 10 rokov. Aby túto podmienku splnili, nezostáva im nič iné, iba si posunúť odchod do dôchodku. S ohľadom na ich účasť v druhom pilieri dochádza aj k obmedzeniu výšky budúceho starobného dôchodku, na ktorý im vznikne nárok zo Sociálnej poisťovne.

01 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kuvajťania čakajú na Saddámov koniec 02 - Modified: 2003-03-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Inštitúcie EÚ hľadajú kompromis
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:08