TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Plynárenské podniky sú pripravené aj na mimoriadnu situáciu, vyhlásil Žiga

19.06.2019, 15:31
Autor:
TASRTASR
Nie je preto vylúčené, že od januára 2020 prestane cez Ukrajinu prúdiť plyn z Ruska.

Plynárenské podniky v SR sú pripravené aj na mimoriadnu situáciu s plynom. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD).

"Pripravujeme sa na štandardný režim, ale sme pripravení aj na nejakú mimoriadnu situáciu," priblížil v stredu Žiga v súvislosti s doteraz neuzatvorenou novou zmluvou o preprave plynu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá by mala začať platiť od roku 2020.

"Mám naplánované stretnutie s našimi reprezentantmi plynárenských spoločností, teda so spoločnosťou SPP (Slovenský plynárenský priemysel), Eustream, SPP Distribúcia a Nafta, prvý júlový týždeň, kde zhodnotíme situáciu a pripravenosť na zimnú sezónu," informoval o tom.

Rokovanie s Ukrajinou

Oznámil zároveň, že rezort hospodárstva SR čaká vzhľadom na ukrajinské voľby pracovná cesta na Ukrajinu "niekedy na jeseň".

"Bude to buď medzivládna komisia, alebo bilaterálne rokovanie po kreovaní novej (ukrajinskej) vlády. S novými partnermi už bude možné rokovať o nejakej dlhodobejšej vízii," dodal Žiga.

Tranzit cez Ukrajinu

Minister hospodárstva 5. júna počas cesty v Rusku informoval o tom, že má pocit, že ruskí partneri sú pripravení hľadať konštruktívne riešenia v otázke momentálnej neexistencie novej dohody o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu, pričom tá súčasná zanikne ku koncu roka. Nie je preto vylúčené, že od januára 2020 prestane cez Ukrajinu prúdiť plyn z Ruska.

"Spor alebo otvorené otázky nie sú medzi EÚ a Slovenskom a Ruskou federáciou, ale tie otvorené otázky sú medzi Ruskom a Ukrajinou. Zároveň som vám naznačoval, že na Ukrajine budú parlamentné voľby, a keď vzíde vláda po ukrajinských voľbách z týchto volieb taká, ktorá bude mať konštruktívny prístup k rokovaniam s Rusmi, a mám pocit, že Rusi majú ekonomické záujmy v tomto zmysle veľmi jasné, tak si myslím, že tie dodávky cez Ukrajinu nebudú ohrozené," konštatoval začiatkom júna šéf MH SR.

Žiga počas cesty v Rusku zároveň zdôraznil, že ruská strana ubezpečila tú slovenskú, že občania SR a aj slovenský priemysel po 1. januári 2020 nebudú ohrození, čo sa týka dodávok plynu.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov 03 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 04 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla 05 - Modified: 2024-03-25 13:59:43 - Feat.: - Title: Rada Európskej únie odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 percent
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:38