StoryEditor

Únia dnes speje k dohode o rozpočte

29.11.2005, 23:00
Nad budúcoročným rozpočtom Európskej únie stále visí otáznik. Dnes večer pokračuje ďalšie kolo zmierovacích rokovaní medzi Radou ministrov EÚ a Európskym parlamentom po tom, ako sa koncom minulého týždňa napriek viacerým ústupkom oboch strán na konečnom návrhu nedohodli.
Nad budúcoročným rozpočtom Európskej únie stále visí otáznik. Dnes večer pokračuje ďalšie kolo zmierovacích rokovaní medzi Radou ministrov EÚ a Európskym parlamentom po tom, ako sa koncom minulého týždňa napriek viacerým ústupkom oboch strán na konečnom návrhu nedohodli. "Očakávam, že dnes sa dohodnú," povedal HN slovenský veľvyslanec pri EÚ Maroš Šefčovič.
Nezostáva veľa času
Ak má rozpočet platiť, parlament ho musí schváliť do 15. decembra. Ak k dohode nedôjde, hrozí rozpočtové provizórium. "Veľmi by to skomplikovalo situáciu aj preto, že únia sa stále nedohodla ani na finančnom pláne na roky 2007 až 2013," skonštatoval Šefčovič.
Provizórium by však podľa neho "prakticky neznížilo platby eurofondov pre Slovensko a ostatných členov". Balík peňazí na kohéznu politiku pre nových členov EÚ totiž odsúhlasila už v roku 2002 v Kodani. Okrem toho inštitúcie a podnikatelia môžu čerpať fondy viac rokov. Prípadné provizórium by trvalo nanajvýš dva alebo tri mesiace. Potom by parlament schválil nový rozpočet.
Sporné milióny
K dohode sa schyľovalo už minulý týždeň. Na stole zostávalo tristo miliónov eur. Túto sumu pýtal parlament navyše oproti tomu, čo navrhuje Rada ministrov. Tá počíta na budúci rok s výdavkami 111,9 miliardy eur. Väčšinu z tristo miliónov žiadajú poslanci na štrukturálne fondy.
Parlament chcel pôvodne o päť miliárd viac, než navrhovala Rada. Proti tomu sa postavila väčšina krajín vrátane Slovenska. "Výdavky, ktoré žiadal Európsky parlament, by krajiny s veľkou pravdepodobnosťou nevyčerpali," uviedol pre ČTK štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška. Považuje za zbytočné, aby štáty platili peniaze, ktoré sa nepoužijú a zložitou cestou sa budú vracať späť do národných rozpočtov. "Mali sme pocit, že výdavky parlamentu boli nadsadené," doplnil Šefčovič. Skúsenosti z minulých rokov hovoria, že sa nikdy nevyčerpali ani výdavky, ktoré navrhla Rada a Európska komisia. Napriek tomu parlament rok čo rok pýta miliardy nad rámec ich návrhov.
Zbytočne veľa
Európsky parlament pôvodne počítal na budúci rok s výdavkami vyše 116 miliárd eur. Návrh bol pre členské štáty nevýhodný práve kvôli veľkej pravdepodobnosti, že peniaze by sa nevyčerpali. Napríklad Slovensko by muselo dodatočne odviesť do rozpočtu únie vyše 600 miliónov korún. Peniaze by sa síce nevyčerpali a po roku by ich únia vrátila späť na Slovensko, ale bez akýchkoľvek úrokov. Keby si túto sumu Slovensko namiesto toho uložilo v Národnej banke Slovenska, získalo by z nich vyše 20 miliónov korún.
Exminister financií a poslanec Európskeho parlamentu Sergej Kozlík ústup parlamentu z miliardových požiadaviek očakával. "Na základe skúseností z vlaňajška, keď sa nakoniec odhlasovalo iba päť percent z navrhovaného zvýšenia, si myslím, že parlament odsúhlasí oveľa menej dodatočných financií."
Slovensko by na budúci rok malo odviesť do rozpočtu únie vyše 16 miliárd korún. Naproti tomu z únie očakáva bezmála 40 miliárd korún vrátane peňazí z predvstupových fondov.

Slovensko a rozpočet EÚ (v mld. Sk)
  2005 2006
Príspevky SR do spoločného rozpočtu EÚ 15,5 16,1
Príjmy z EÚ 39,4 38,1
Pohľadávka na priame platby 4,4 6,3
Čistá finančná pozícia Slovenska 28,3 28,3
Zdroj: Ministerstvo financií SR
01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Cesta na vrchol 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hore - Dole 03 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pyrrhovo víťazstvo Ariela Šarona 04 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dodávatelia cítia šancu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:34