Na Slovensko bolo dovezené mäso so salmonelou. Takýto scenár sa tento rok, konkrétne do dnešného dňa, zopakoval sedemkrát. Dodatok, keď bolo krajinou pôvodu salmonelového mäsa Poľsko, platil zo siedmich prípadov päťkrát.
Najnovšie na salmonelové mäso dovezené z Poľska na Slovensko upozornili slovenskí kontrolóri prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá RASFF minulý piatok. Chladené kuracie prsia obsahovali baktérie Salmonely enterica, ktorá sa zaraďuje medzi patogénne, a teda pre človeka nebezpečné, formy.
„Mäso bolo dovezené do prevádzky Mäso-údeniny v Námestove,“ upresnil pre HN šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Išlo o 60 kilogramov mäsa od poľského výrobcu Kubex. Keďže mäso bolo tesne pred uplynutím exspirácie, v čase, keď naši kontrolóri prišli na to, že obsahovalo salmonelu, bolo už zjedené.
Nejde o ojedinelý prípad
HN pritom len minulý týždeň upozornili na salmonelové mäso, ktoré sa k nám dostalo z Českej republiky. V čase, keď sme o situácii informovali, však už bolo mäso zjedené. Putovať malo do reťaz...
Zostáva vám 85% na dočítanie.