StoryEditor

Matador rozšíri výrobu, buduje obchodnú sieť

15.02.2006, 23:00
Vyše 300 miliónov korún v tomto roku investujú do modernizácie výroby pneumatík v gumárenskej divízii Matadoru Púchov. Podľa hovorcu spoločnosti Dušana Kobliška celková produkcia pneumatík priamo v Púchove prekročí päť miliónov kusov. Zmení sa sortiment vyrábaných osobných pneumatík v prospech vysokosofistikovných, s ktorými sa Matador chce presadiť v Európe.

Výrobca pneumatík Matador Púchov tento rok investuje tristo miliónov do modernizácie gumárenskej divíze. Podľa hovorcu spoločnosti Dušana Kobliška celková produkcia pneumatík priamo v Púchove prekročí päť miliónov kusov ročne. Zmení sa sortiment vyrábaných pneumatík pre osobné autá v prospech vysokosofistikovaných, s ktorými sa Matador chce presadiť v Európe.
Podnik sa sústreďuje aj na vytváranie stredoeurópskej obchodnej siete. Od januára začala obchodnú činnosť spoločnosť Matador Hungaria pre celý maďarský trh. Matador Púchov rozširuje predaj pneumatík na tradičných trhoch, a to v Česku, Poľsku, Nemecku, Anglicku a Rusku. Tieto krajiny spolu s Maďarskom a Slovenskom tvoria približne 63 percent z celkového predaja pneumatík v púchovskom závode.
Matador pokračuje aj v modernizácii svojich závodov v Rusku a Etiópii. V Matadore Omskšina do dvoch rokov plánujú komplexne obnoviť výrobnú základňu za vyše 50 miliónov dolárov. "V spoločnom podniku máme vyrábať asi päť miliónov pneumatík ročne a zmení sa ich sortiment," dodal Koblišek.
Matador Omskšina v Rusku a Kazachstane rozširuje vlastné obchodné zastúpenia, ktoré mu pomáhajú k regionálnej expanzii. Púchovský Matador robí v týchto i ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu ročne asi 10 percent tržieb a po dokončení projektu v spoločnom podniku sa podiel zvýši na 13 percent.
V gumárenskej spoločnosti Matador Addis Tyre (M-ATC) v Etiópii vyrábajú diagonálne nákladné a osobné pneumatiky, duše a výrobky z gumy. V produkcii pneumatík má na domácom trhu 34-percentný podiel. "V druhej etape projektu sa môžeme sústrediť na výrobu radiálnych pneumatík. Budeme ich vyvážať z Etiópie do ďalších afrických krajín patriacich do zoskupenia COMESA," zdôraznil Koblišek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:29