StoryEditor

ICQ: Raketový nástup národných verzií

13.04.2007, 13:37
V Česku využíva lokalizovanú verziu ICQ takmer 600 tisíc používateľov, na Slovensku bezmála pol milióna.

Iba na začiatku októbra minulého roka začal najväčší internetový portál na Slovensku Zoznam.sk ponúkať slovenskú verziu globálneho komunikačného programu ICQ a už si ho stiahlo 420 tisíc používateľov. Prevádzkovatelia pritom netušia koľko ľudí na Slovensku používa anglickú verziu, ale podľa odborníkov to môže byť ďalších asi 200 tisíc. Maketingová manažérka Zoznamu Agata Jeleneková tvrdí, že "polovica užívateľov medzinárodnej verzie ICQ prešla na slovenskú a zároveň sme pre používanie ICQ získali úplne nových užívateľov." Oproti augustu sa k novembru 2006 zvýšil počet používateľov v SR o celú štvrtinu.

Služba Zoznam ICQ ponúka viac ako len jazykovú mutáciu. Slovenská verzia ICQ je obohatená o okno s aktuálnymi správami "Bleskovky", možnosť priameho vyhľadávania na portáli Zoznam.sk a nechýba ani prepojenie s freemailovou službou Zoznam.sk s okamžitou notifikáciou. Samozrejmosťou je možnosť komunikovať s jednotlivými užívateľmi ICQ bez rozdielu, akú verziu majú nainštalovanú vo svojom počítači.

Podľa najnovších údajov z januára 2007 využíva slovenskú verziu ICQ denne 260 tisíc používateľov, 130 tisíc z nich pošle nejakú správu a priemerne jeden používateľ, ktorý prostredníctvom slovenskej verzie ICQ komunikuje pošle 65 správ.

"V tomto roku by sme mali spustiť novú, vylepšenú verziu ICQ, verziu 6. Zároveň uvažujeme o spustení zasielania SMS správ prostredníctvom služby Zoznam ICQ na mobilné telefóny slovenských operátorov," hovorí o tohtoročných plánoch A. Jeleneková.

Podľa ČTK počet používateľov ICQ V Česku dosiahol 1 a pol milióna, z ktorých asi 590 tisíc používa českú verziu programu. ICQ u našich západných susedov ponúka internetový portál Atlas.cz. Českí používatelia si medzi sebou každý deň vymenia asi 37 miliónov správ! "Podľa interných štatistík je veľmi obľúbenou funkciou ICQ posielanie bezplatných SMS správ," hovorí generálny riaditeľ Atlasu David Duroň. "Kdekoľvek sa táto služba objavila, zaznamenala obrovský úspech." Portál Atlas začal ponúkať ICQ v češtine až na konci októbra 2006. Od novembra ponúka možnosť zasielania SMS správ na mobilné telefóny operátora Telefónica O2.

Skratka ICQ vznikla vlastne z anglického slovného spojenia I seek you, čo znamená hľadám ťa. Umožňuje posielať a odpovedať na správy v reálnom čase, čiže viesť akýsi on-line rozhovor bez zvuku, písaním textu. Komunikovať pritom možno s kýmkoľvek na svete, kto je práve pripojený. Používatelia si môžu partnera pre komunikácu vyhľadávať v databázi a vytvárať si vlastné zoznamy. Identifikáciou každého používateľa je číselný kód, ktorý ICQ automaticky generuje pri registrácii.

Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 00:23