Letisko KošiceArchív HN
StoryEditor

Česká investičná skupina vstupuje na Slovensko. Pri Košiciach postaví haly za 30 miliónov

11.07.2019, 13:59
Autor:
ČTKČTK
Staviteľom bude spoločnosť Panattoni Europe, ktorá získala pozemky od spoločnosti Penta Real Estate.

Česká investičná skupina Accolade vstupuje na Slovensko. Do výrobných a logistických hál pri košickom letisku investuje 29,3 milióna eur.

Firma o tom dnes informovala ČTK. V areáli o rozlohe vyše 75-tisíc metrov štvorcových budú v prvej fáze postavené dve haly s celkovou skladovacou plochou 36.-tisíc metrov štvorcových. Staviteľom bude spoločnosť Panattoni Europe, ktorá získala pozemky od spoločnosti Penta Real Estate.

Stavba by mala začať v priebehu niekoľkých týždňov, dokončenie je plánované na polovicu budúceho roka. "Nový logistický park bude ťažiť predovšetkým z veľmi výhodnej geografickej polohy. Bude disponovať priamym napojením na diaľnicu D1 aj košické letisko, a obslúži tak nielen východné Slovensko, ale aj maďarský, poľský či ukrajinský trh," uviedol manažér developmentu Panattoni Europe pre Slovensko Erik Ivanićko .

Zahraničná expanzia

Pre Accolade sa jedná o druhú zahraničnú expanziu v tomto roku, vo februári oznámila skupina dva nové projekty v Nemecku, konkrétne v Alsdorfe a Bochume. Okrem domovského Česka pôsobila doteraz firma ešte v Poľsku.

"Projekt dvoch hál na východe Slovenska dopĺňa našu prítomnosť na stredoeurópskom trhu a vstup na Slovensko samozrejme otvára dvere aj ďalším projektom u našich východných susedov. Rovnako ako v prípade Poľska a Nemecka sme sa zamerali na strategicky dobre umiestnenú lokalitu," uviedol generálny riaditeľ skupiny Accolade Milan Kratina.

Budúci nájomcovia budú podľa neho okrem iného ťažiť z blízkosti Košíc, ktoré majú zhruba 250-tisíc obyvateľov alebo relatívne vyššej nezamestnanosti pohybujúcej sa okolo desiatich percent.

Blízkosť zahraničných trhov

Rolu bude tiež hrať blízkosť ukrajinského trhu. "Košický kraj sa veľmi podobá Moravskoslezskému kraju v ČR. Je to región, ktorý má obrovský potenciál, ale zatiaľ zostáva ďaleko za ním. V súčasnosti má druhú najvyššiu nezamestnanosť v krajine," dodal generálny riaditeľ Panattoni Europe pre ČR a Slovensko Pavel Sovička.

Panattoni Europe je súčasťou Panattoni Development Company, ktorá je jednou z najväčších svetových developerských spoločností v súkromných rukách. V Severnej Amerike a Európe má 28 pobočiek. Panatonni Europe nedávno otvorila samostatnú pobočku tiež v Bratislave. Firma pôsobila na Slovensku už v minulosti, všetky aktivity však riadila prostredníctvom pražskej centrály.

Skupina Accolade sa zameriava na prípravu nájomných priestor pre ľahký priemysel, logistiku a e-commerce. V Českej republike, Poľsku a Nemecku doteraz uskutočnila 26 veľkých priemyselných projektov.

Ich haly si prenajíma napríklad výrobca skladovej techniky KIONA v Ostrove pri Stříbre, ďalej GE Aviation alebo Tchibo, ktoré má v Chebe zázemie pre svoj e-shop s oblečením a doplnkami. V Poľsku je medzi klientmi napríklad firma Eurocash, ktorá sa špecializuje na rýchloobrátkový tovar.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 13:37:43 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 16:56