StoryEditor

Vláda "odklepla" národný futbalový štadión

29.06.2006, 00:00
Vláda včera súhlasila s výstavbou Národného futbalového štadióna v Bratislave. Ten by mal spĺňať kritériá Európskej futbalovej únie (UEFA). Projekt by mal vzniknúť na základe verejno-súkromného partnerstva. Štát sa tak so súkromným investorom podelí o odhadované náklady: približne tri miliardy korún.

Vláda včera súhlasila s výstavbou Národného futbalového štadióna v Bratislave. Ten by mal spĺňať kritériá Európskej futbalovej únie (UEFA). Projekt by mal vzniknúť na základe verejno-súkromného partnerstva. Štát sa tak so súkromným investorom podelí o odhadované náklady: približne tri miliardy korún. Investor má okrem toho na 25 až 30 rokov pokryť náklady na prevádzku a údržbu objektov národného futbalového stánku tak, aby nevznikli dodatočné nároky na štátny rozpočet.
Pripomienku k návrhu ministerstva školstva vzniesol iba minister financií Ivan Mikloš. Podľa jeho hovorcu Petra Papanka "išlo iba o technické spresnenie". Ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií určí v rámci výberového konania poradcu vlády pre tento projekt, potom vypíšu súťaž na výber investora. Základným kritériom v oboch prípadoch bude cena.
Štadión je nevyhnutný vzhľadom na požiadavky UEFA, ktoré prikazujú vyšší štandard infraštruktúry, než aký ponúka dnešný národný stánok na bratislavskom Tehelnom poli. Ak by vláda návrh neschválila, slovenská reprezentácia a naše kluby v európskych pohárových súťažiach by museli hrať zápasy mimo republiky. Výnimku od UEFA však máme len do konca roka 2008 a stať sa môže, že Slovensko predsa len niektoré medzištátne zápasy odohrá v zahraničí. Slovenský futbalový zväz totiž plánuje dokončiť nový štadión v roku 2009, ale podľa jeho generálneho sekretára Dušana Tittela sa všetko stihne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 12:27