StoryEditor

Gazprom diktuje drahší plyn

Výsledkom pravdepodobne desaťpercentného rastu nákupných cien pre Slovenský plynárenský priemysel bude zdraženie plynu aj pre domácich odberateľov, či už firmy alebo domácnosti.
V článku je tabuľka

Plošné zvyšovanie cien plynu ruským Gazpromom postihne aj Slovensko. Výsledkom pravdepodobne desaťpercentného rastu nákupných cien pre Slovenský plynárenský priemysel bude zdraženie plynu aj pre domácich odberateľov, či už firmy alebo domácnosti.

Ruský monopol sa rozhodol takýmto krokom bojovať proti znižovaniu svojich príjmov.

So zvyšovaním cien už začal v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a pokračuje v Európe. Poliakom hrozí rovnaké zvýšenie ako nám, Maďarom dokonca až 20-percentné. Všetkým krajinám zdraženie zhorší podmienky na splnenie inflačného kritéria na prijatie eura.

Snaha SPP asi nezaváži
Ako a odkedy sa zvýšenie cien plynu dotkne slovenských spotrebiteľov je vecou dohody medzi SPP a Gazpromom. Rokovania prebiehajú a podľa hovorkyne SPP Dany Kršákovej je ešte priskoro hovoriť o detailoch. "Budeme sa snažiť vyjednať čo najlepšie ceny, a to aj v nadväznosti na naše dlhodobé kontrakty," povedala Kršáková.

Gazprom si však svoje záujmy zrejme obháji, takže SPP si bude chcieť zdraženie zarátať do svojich cien. Ak by došlo k dohode o desaťpercentnom raste cien spätne od začiatku roka 2007, podobný rast by pocítili aj odberatelia. Ak sa dohodnú na zvýšení ceny v priebehu roka, domáceho trhu sa to dotkne v nižšej miere.

V rozpore s Ficovou vôľou
Akékoľvek zdražovanie cien plynu pre domácnosti je však v rozpore so snahou vlády o čo najlacnejšie energie. "Ak sa ruská strana rozhodne pre zvýšenie cien, verím, že bude také nízke, ako je len možné," povedal v pondelok premiér Robert Fico.

Ak by SPP so zvýšením nesúhlasil, môže sa obrátiť na medzinárodnú arbitráž. To je však málo pravdepodobné, takže naši odberatelia plynu budú zrejme nútení prijať cenový rast už v priebehu roka, keďže ich zmluvy s jediným dodávateľom plynu to vďaka klauzule SPP umožňujú.

Nárast cien však môže zmierniť novela zákona o regulácii sieťových odvetví. "Máme silné nástroje, aby sme prísne kontrolovali nákladové položky monopolov," dodal Fico, ktorý chce otvoriť otázku budúcich cien zemného plynu na návšteve v Rusku začiatkom apríla.

Novela zákona o silnejšej regulácii cien plynu zatiaľ neplatí, takže Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ešte nevie, na čom je. "Podľa starého zákona by sme cenový návrh SPP pre odberateľov posudzovali 30 dní," povedal hovorca úradu Miroslav Lupták. Úrad by potom s návrhom súhlasil alebo nie. Podľa novely sa s cenami bude zaoberať regulačná rada úradu už v novom zložení, pričom regulátor bude mať silnejšie právomoci.

Koľko môžu domácnosti platiť mesačne za plyn (v Sk vrátane DPH)

Domácnosť

Spotreba

Dnešná cena

Ak plyn zdražie o 10 %*

Rozdiel

Sídliskový byt, plynom sa len varí

7 m3

187 199 12
Plyn na varenie a ohrev vody

100 m3

1 534 1 676 142
Menšia vilka, plynom sa aj kúri

300 m3

4 317 4 733 416
Veľký dom, plynom sa aj kúri

600 m3

8 439 9 232 793
* - Fixná cena sa nemení, iba suma za odobratý plyn
Zdroj: SPP, prepočty HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:54