StoryEditor

Štát chystá ďalšie zmeny v daniach

Po milionárskej dani prichádza ďalší návrh: O výhody by mohli prísť sporitelia na dôchodok v treťom pilieri a neziskové organizácie, ktoré by napríklad už nemohli prijať dve percentá z daní firiem
Ministerstvo financií pripravuje ďalšie zmeny v dani z príjmov, ktoré určite nepotešia neziskové organizácie ani sporiteľov v treťom pilieri. Môžu prísť o viaceré daňové zvýhodnenia. "Uvažuje sa o tom, ale nič nie je definitívne, pokiaľ to nie je schválené," potvrdil HN štátny tajomník ministerstva Peter Kažimír.

Sporenie pod paľbou
Ministerstvo financií uvažuje aj o tom, že organizáciám zruší možnosť darovať neziskovkám dve percentá z daní. Okrem toho môžu prísť aj o 300-tisícové nezdaniteľné minimum. V hre o zrušenie je teoreticky aj jedna z výhod zamestnancov a živnostníkov - možnosť odpočítať si zo základu dane 12-tisíc korún pri účelovom dôchodkovom sporení. To je však podľa informácií HN málo pravdepodobné. Ak by však tento návrh prešiel, dôchodkové spoločnosti by sa určite bránili: niektoré dokonca už teraz hovoria o medzinárodnej arbitráži so Slovenskou republikou. Čo sa skutočne zapracuje do novely zákona o dani z príjmov, malo by byť známe na budúci týždeň.

Neziskovky v ohrození
Mimovládne organizácie získali v tomto roku od právnických osôb na poukázaných dvoch percentách už takmer 700 miliónov, čo je o desať percent viac, než vlani. Tieto peniaze by sa po zmenách po troch rokoch stali opäť príjmom štátneho rozpočtu.
Exminister financií Ivan Mikloš tvrdí: pripravované kroky ministerstva sú zlé a mimovládne organizácie poškodia. "Možnosť poberať dve percentá je pre ne veľká stimulácia, lebo plnia dôležité úlohy. Často nahrádzajú aj úlohy štátu," povedal. Navyše, podľa Milana Andrejkoviča z Prvého slovenského neziskového centra dve percentá nie sú len finančným nástrojom. "Mimovládne organizácie začali komunikovať, predstavovať sa, overovať výročné správy u audítorov. Veľa organizácií by malo bez poukázaných dvoch percent problém prežiť," hovorí. Aj bývalé ministerstvo financií sa však snažilo poukazovanie dvoch percent z daní právnických osôb obmedziť. V roku 2005 Mikloš navrhoval, aby bol pre právnickú osobu určený strop 5 miliónov korún. "Bol to technokratický prvok v novele, napokon do nej boli premietnuté aj politické priority," povedal Mikloš.
Prípadné zrušenie 300-tisíckorunového nezdaniteľného minima by bolo pre mimovládky ďalším mínusom. "Nezisková organizácia má nevýhodu, že zisk, ktorý má, nemôže použiť pre seba, ale iba na verejnoprospešný účel," tvrdí Andrejkovič.

Návrat dôchodcov k štátu?
Zrušenie možnosti odpočtu príspevkov na dobrovoľné dôchodkové sporenie, zahŕňajúce aj životné poistenie, by "znamenalo, že dôchodcovia by boli opäť odkázaní na štátny dôchodkový systém", tvrdí analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian. Ľudia, ktorí o pár rokov pôjdu do dôchodku, "by nemali zvýhodnenú formu odkladania si na dôchodok", dodáva.
Aj keď sú odpočítateľné položky podľa exministra financií Ivana Mikloša nesystémovým prvkom, 12-tisícovú úľavu pri sporení na dôchodok považuje za výnimku "Motivuje ľudí, ktorí sa správajú menej zodpovedne a nemyslia na potreby, ktoré budú mať až v ďalekej budúcnosti," povedal. Tento daňový stimul sa uplatňuje aj v susednom Česku. "Odpočítať sa pritom dá dvojnásobne vyššia suma ako u nás," tvrdí Ondrej Faith z poradenskej spoločnosti Medical and Financial Consulting. Zrušenie podpory doplnkového sporenia by značne znížilo dôveru občanov v súčasnú vládu, pretože si svoje zmluvy už uzatvorili a buď ich zrušia, alebo ich budú platiť najbližších niekoľko desiatok rokov a na dani neušetria, hovorí Faith.
Zrušenie daňového zvýhodnenia by znamenalo veľkú komplikáciu pre tretí pilier dôchodkového systému. "Treťopilierové produkty by tým vláda de facto pochovala. Tieto úvahy majú podľa nášho názoru všetko iné, len nie racionálny základ, takéto rozhodnutie by mohlo mať pre štát dohru na medzinárodnej arbitráži," komentuje Zuzana Tichá, hovorkyňa spoločnosti Winterthur.

Koľko dali právnické osoby neziskovým organizáciám (2 % z dane v mil. Sk)
Rok

Právnické osoby

Právnické aj fyzické osoby

2004

569 845

2005

618 930
2006*

cca 680

vyše 1 000

* približné údaje do 31. júla 
Zdroj: Prvé slovenské neziskové centrum
01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna oproti euru najsilnejšia v histórii 02 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko 03 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: OSMA k akciám MOL/Slovnaft
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:48