StoryEditor

Lotyšsko je skúpe na občianstvo

11.08.2006, 17:02
Lotyšsko prijalo prísnejší zákon na získanie lotyšského občianstva. Žiadateľovi nebude udelené v prípade, že trikrát neprejde testom znalosti lotyšského jazyka.

Skupina Rusov, Bielorusov a Ukrajincov, ktorá predstavuje viac ako 20% súčasnej populácie Lotyšska, nemá lotyšské štátne občianstvo aj napriek tomu, že mnohí z nich sa v krajine narodili. Kým neprejdú testom znalosti lotyšského jazyka, a kým nezložia prísahu vernosti štátu, občianstvo im udelené nebude.
Podľa nového zákona sa proces naturalizácie stane ešte obtiažnejším. Už tak tažké jazykové testy sú teraz ešte náročnejšie, a ďalšie opatrenia sa Lotyšsko ešte do konca roka chystá prijať.

Táto skupina lotyšského obyvateľstva nemá volebné právo, nemôže byť prijatá do väčšiny verejných úradov v krajine a na vstup do krajín EÚ (okrem Estónska, Litvy a Dánska) potrebuje víza.

Mnohí rodení obyvatelia Litvy, ktorým stále nebolo udelené lotyšské občianstvo, považujú podobné testy za ponižujúce a niektorí sú pristarí na zvládnutie jazykovej skúšky.

Ďalšia z bývalých sovietskych republík, ktorá má podobnú skupinu ne-občanov je Estónsko. Počet týchto obyvateľov prekračuje v oboch krajinách spolu pol milióna.

Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 04:17