FotoHN
StoryEditor

Bývalému riaditeľovi Infra Services predstavenstvo schválilo odstupné 150-tisíc eur

26.08.2019, 14:35
Autor:
TASRTASR
Infra Services je dcérskou spoločnosťou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Bývalému generálnemu riaditeľovi spoločnosti Infra Services, dcérskej firmy Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), Milanovi Hutkaiovi schválilo predstavenstvo na jar zvýšenie odstupného z piatich na 12 platov, a to v celkovej hodnote 150-tisíc eur.

Hutkai tvrdí, že "túto sumu si niekto vymyslel, aby to dobre vyzeralo."

Zvýšenie z piatich na 12 mesiacov

Upozornil na to v pondelok zástupca 26 minoritných akcionárov Miroslav Dragun s tým, že Hutkai odchádzal zo spoločnosti dobrovoľne a na svoj návrh. Následne v Infra Services pôsobil ďalších päť mesiacov ako poradca predstavenstva.

"Je to absolútne amorálne a nepochopiteľné. Požiadali sme predstavenstvo BVS, aby sa čo najskôr obrátilo na predstavenstvo Infra Services so žiadosťou o zrušenie uznesenia, ktoré zvýšilo odstupné z piatich na 12 platov," povedal Dragun.

Žiada, ak bude túto žiadosť Infra Services ignorovať, aby BVS podala žalobu, či realizovala iné právne kroky na zrušenie zvýšených siedmich platov. V pondelok sa touto situáciou zaoberal aj výbor akcionárov BVS.

"Akceptovali sme, že generálny riaditeľ mal manažérsku zmluvu, kde mal päť mesačných platov ako odstupné. Odstupné vo výške 12 platov však považujeme za nevhodné," podotkol zástupca 26 minoritných akcionárov.

BVS na svojom webe zverejnila stanovisko, kde uvádza, že považuje poskytnutie odmeny pre bývalého generálneho riaditeľa Infra Services v medializovanej výške za nehospodárne.

"Rozhodnutie o odmene bolo v kompetencii predstavenstva Infra Services, ktoré tak urobilo na základe návrhu zástupcu minoritného akcionára – spoločnosti Hedin," uviedli vodárne.

Riaditeľ tvrdí opak, súčasťou odstupného bola nevyčerpaná dovolenka

Predstavenstvo BVS po ukončení konania na Protimonopolnom úrade SR, ktoré aktuálne bráni výkonu akcionárskych práv, pristúpi k výmene členov predstavenstva v spoločnosti Infra Services.

Milan Hutkai vníma medializované informácie o tom, že mu na jar predstavenstvo schválilo zvýšenie odstupného z piatich na 12 platov v celkovej hodnote 150-tisíc eur ako účelové lži.

Povedal to pre TASR v reakcii na pondelkový brífing zástupcu 26 minoritných akcionárov Miroslava Draguna i doteraz zverejnené články.

Účelové informácie

Vyhlásenia a medializované informácie vníma ako účelové, pretože sa podľa neho dejú v čase, keď sa uchádza o určité funkcie a niektorým to prekáža.

"Prečo táto vec nevyšla týždeň po mojom odstúpení z funkcie šéfa Infra Services? Medializované informácie o výške odstupného sú lži. Budem sa brániť aj súdnou cestou. Výška môjho odstupného sa zďaleka nepribližuje 150-tisícim eurám," povedal Hutkai.

"V mojom odstupnom bolo mimochodom z veľkej časti zahrnuté preplatenie nevyčerpanej dovolenky," podotkol. Celkovú sumu odstupného ale spresňovať nechce.

Dragun sa stotožňuje s výmenou členov predstavenstva v Infra Services. Deklaruje však, že o to žiadali mesto Bratislava ako majoritného akcionára BVS už od januára. 

Nastavenie vzťahov s akcionárom

Magistrát tvrdí, že k schváleniu odmeny došlo v marci 2019, teda v čase, keď v predstavenstve BVS sedeli nominanti bývalého mestského zastupiteľstva.

"K ich výmene došlo na valnom zhromaždení BVS dňa 15. apríla 2019. Hlavné mesto, ako aj predstavenstvo BVS má záujem v čo najkratšom čase pristúpiť k výmene predstavenstva Infra Services," deklaruje samospráva.

Podotýka však, že tomu bráni aktuálne konanie na Protimonopolnom úrade SR, v dôsledku ktorého nie je možné, aby minoritný akcionár Infra Services, firma Ivana Kmotríka Grafobal Group development (GGD), vykonával akcionárske práva, pričom bez jeho účasti nie je možné vymeniť predsedu ani podpredsedu predstavenstva.

"Takáto situácia je dôsledkom toho, ako predchádzajúce vedenia BVS dovolilo nastaviť vzťahy s minoritným akcionárom (predtým Hedin, teraz GGD)," tvrdí mesto.

Zároveň upozornil, že pre BVS chráni objekty aktuálne súkromná bezpečnostná služba (SBS), a to firma Bonul.

Výbor akcionárov vodárni v máji zaviazal predstavenstvo BVS, aby bezodkladne začalo obstarávať novú SBS, nakoľko aktuálnej spoločnosti končí zmluva koncom októbra.

Dragun tvrdí, že len minulý týždeň bola podpísaná zmluva so spoločnosťou, ktorá má sprevádzať proces verejného obstarávania.

"Stále nebolo spustené verejné obstarávanie novej SBS. Bonul bude môcť chrániť vodárenské zdroje BVS do marca 2020, pokiaľ sa nestihne riadne obstarávanie do konca októbra," upozornil zástupca minoritných akcionárov.

01 - Modified: 2017-11-08 15:10:27 - Feat.: 0 - Title: Žiga: Nie je správne, že bývalý šéf MH Manažment dostane odstupné, ale také sú zákony 02 - Modified: 2018-05-11 12:58:17 - Feat.: 0 - Title: Čo robiť, ak firma ide do konkurzu a žena je na materskej 03 - Modified: 2018-08-10 08:05:48 - Feat.: 0 - Title: Ako sa niektorí starostovia zabezpečili na život po nezvolení?
01 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 02 - Modified: 2022-12-07 07:52:02 - Feat.: - Title: Pred sviatkami bez pitnej vody? Rukojemníkmi sporu sa stali obyvatelia obce Chorvátsky Grob 03 - Modified: 2022-11-14 06:00:00 - Feat.: - Title: Čo najhoršie môžete spraviť kanálu: Edukačná kampaň s netradičným hrdinom 04 - Modified: 2022-11-07 09:55:39 - Feat.: - Title: Kanalizácia nie je smetisko 05 - Modified: 2022-04-14 10:47:15 - Feat.: - Title: Bratislavská vodárenská predala nehnuteľnosť za cenu väčšieho bytu. Dozorná rada chce predaj preveriť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:26