Dreamstime
StoryEditor

Čo robiť, ak firma ide do konkurzu a žena je na materskej

14.05.2018, 00:00
Po doručení výpovede si postrážte nárok na odstupné.

Čitateľka HNporadne sa pýta:

Chcela by som sa opýtať, ako treba postupovať keď firma ide do konkurzu a mne práve začala materská dovolenka. Treba ísť po doručení výpovede na príslušnú Sociálnu poisťovňu a následne na úrad práce?

Odpovedá Ľubica Navrátilová, expertka na sociálnu oblasť

Aj keď firma ide do konkurzu Váš nárok na materské tým nie je samozrejme ohrozený. Pokiaľ máte nárok na materské úrad práce Vás nezaradí do evidencie uchádzačov o zamestnanie, to môžete urobiť až počas trvania nároku na rodičovský príspevok.

Po doručení výpovede si dobre postrážte nárok na odstupné a nárok na preplatenie dovolenky a to nielen nevyčerpanej, ale aj dovolenky za obdobie trvania materskej dovolenky, ktorá je hodnotená ako obdobie výkonu práce.

Po skončení pracovného pomeru sa pre istotu prihláste do zdravotnej poisťovne ako poistenec štátu z dôvodu poberania materského.

V Sociálnej poisťovni si zistite, či je nutné ste sa ako osoba, ktorej zanikol nemocenské poistenie z dôvodu ukončenia pracovného pomeru, znovu prihlásili ako poistenec štátu z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa do 6 rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:39