StoryEditor

Živnostníkom by sa mal zjednodušiť život

12.02.2007, 23:00
Živnostníci by sa mali pripraviť na rok plný zmien. Po Zákonníku práce, ktorý by mal začať platiť od 1. júla 2007, by sa mal ešte v tomto roku zmeniť aj živnostenský zákon.

Živnostníci by sa mali pripraviť na rok plný zmien. Po Zákonníku práce, ktorý by mal začať platiť od 1. júla 2007, by sa mal ešte v tomto roku zmeniť aj živnostenský zákon. Výsledok: obmedzenie tzv. univerzálnych živnostníkov, ktorí majú v náplni práce zapísané desiatky činností od stavebných prác až po výskum verejnej mienky a zjednodušenie zakladania živností.
Ministerstvo vnútra, ktoré novelu pripravuje, chce týmito krokmi zvýšiť dôveryhodnosť našich podnikateľov v EÚ a znížiť byrokraciu.
Stop byrokracii
Pri vstupe do podnikania by mali človeka od chodenia po rôznych úradoch odbremeniť nové živnostenské úrady. "Chceme zriadiť jednotné kontaktné pracoviská, kde sa budú dať vybaviť všetky potrebné formality pre vstup do podnikania," tvrdí hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Na takomto úrade by mal žiadateľ o živnosť získať výpis z registra trestov, potrebný pre vydanie živnostenského listu, a tiež si tu bude môcť už ako živnostník vybaviť daňovú a zdravotnú registráciu.
Daňové riaditeľstvo potvrdilo, že na projekte spolupracuje. "Daňovník dostane na živnostenskom úrade spolu so živnostenským listom aj tlačivo k všeobecnej registrácii na daňovom úrade. Živnostenský úrad vyplnené tlačivo postúpi daňovému úradu, ktorý vystaví osvedčenie s vygenerovaným daňovým číslom a zašle ho daňovníkovi," potvrdzuje Adriana Plešková, hovorkyňa Daňového riaditeľstva.
V ústrety únii
Nový živnostenský zákon by mal zároveň zvýšiť dôveryhodnosť slovenských podnikateľov v očiach EÚ. Tí by už nemali obchádzať svoju odbornú spôsobilosť. "V súčasnosti si môže podnikateľ, ktorý nemá výučný list napríklad na murárske práce, napísať do predmetu činnosti podnikania obkladačkár, a tým získa povolenie na murárske práce," vysvetľuje Erik Tomáš. Práve na spresnení zoznamu remeselných činností treba podľa prezidenta Slovenského živnostenského zväzu Petra Masára ešte popracovať.
V krajinách EÚ sa podľa Tomáša nenosí, aby mal podnikateľ v predmete činnosti napísané naraz výrazne odlišné činnosti, napríklad výrobu šperkov, murárske práce a prieskum verejnej mienky. Takíto živnostníci sú v EÚ nedôveryhodní tak z hľadiska odbornosti, ako aj rokov praxe.
Viacero alternatív
Preto chce ministerstvo znížiť počet predmetov činností v živnostenských listoch. "Absolútnym rekordom je 19-stranový živnostenský list, v ktorom je zapísaných 294 predmetov činností podnikania," hovorí Tomáš. Aby si podnikatelia nezapisovali veľa predmetov zbytočne, ministerstvo chce spoplatniť zapísanie každej jednej činnosti do živnostenského listu 500 korunami a do koncesnej listiny tisíckou.
"Spoplatnenie je však len jednou z alternatív. Stále hľadáme ďalšie možnosti, ako počet predmetov činností zredukovať," priznáva Tomáš. Keďže rezort vnútra zastáva názor, že niektoré predmety sú možno až príliš podrobne rozpisované, alternatívou je aj skumulovanie viacerých činností do jedného predmetu činnosti.
Živnostníci zmeny vítajú
Zriadenie jednotných kontaktných miest živnostníci vítajú a pozdáva sa im aj zámer znížiť počet predmetov činnosti. "Môžem potvrdiť, že veľa predmetov činnosti v živnostenských listoch je úplne zbytočných. Ľudia idú podnikať a začnú špekulovať," hovorí Masár.
Niektoré samostatne zárobkovo činné osoby však podľa Masára potrebujú mať viac predmetov činnosti v živnostenskom liste. "Aby sa uplatnili, niekedy im tých predmetov činnosti vychádza aj 10 až 15," priznáva. Optimálne by však bolo, aby ich bolo približne päť.

Čo sa má dať vybaviť pod jednou strechou
- živnostenský list
- daňové identifikačné číslo
- zdravotné poistenie
- vybaviť sociálne odvody

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:30