StoryEditor

Nové pravidlá pre sporenie na dôchodok

11.10.2006, 00:00
Už prvých sto dní vlády prinieslo zásadné zmeny v dôchodkovom systéme -- druhom pilieri. Okrem zvažovania zmien príspevkov do dôchodkovej správcovskej spoločnosti (z 9 na 6 percent) a do Sociálnej poisťovne (z 9 na 12 percent), pripravilo ministerstvo práce novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Oficiálne ju predkladá poradca ministerky práce a poslanec za Smer - SD Robert Madej. O spoplatnení prestupov (poplatok 500 korún Sociálnej poisťovni za vystavenie akceptačného listu), obmedzení výdavkov pre sprostredkovateľov, ale aj znížení poplatkov za správu dôchodkového účtu a za správu dôchodkového fondu, by mali už budúci týždeň rokovať poslanci.

Už prvých sto dní vlády prinieslo zásadné zmeny v dôchodkovom systéme -- druhom pilieri. Okrem zvažovania zmien príspevkov do dôchodkovej správcovskej spoločnosti (z 9 na 6 percent) a do Sociálnej poisťovne (z 9 na 12 percent) pripravilo ministerstvo práce novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Oficiálne ju predkladá poradca ministerky práce a poslanec za Smer-SD Robert Madej. O spoplatnení prestupov (poplatok 500 korún Sociálnej poisťovni za vystavenie akceptačného listu), obmedzení výdavkov pre sprostredkovateľov, ale aj znížení poplatkov za správu dôchodkového účtu a za správu dôchodkového fondu, by mali už budúci týždeň rokovať poslanci.
Podľa exministerky práce Ivety Radičovej je táto novela len potvrdením, že sa vláda chystá siahnuť na druhý pilier.
Pozitívne však môžu vnímať prvé kroky vlády dôchodcovia. Už najbližšie Vianoce by mali dostať tzv. vianočné príspevky k dôchodkom od 1 500 do 2 000 korún. Dostane ich až 988 924 poberateľov starobných, invalidných a sociálnych dôchodkov. Taký je totiž počet dôchodcov, ktorých penzia nepresahuje 10 365 korún. Týka sa to aj dôchodcov, ktorí si popri dôchodku privyrábajú. Na príspevok nebudú mať nárok jedine poberatelia predčasných penzií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 05:52