StoryEditor

Opozícia má vyjsť naprázdno

20.06.2007, 00:00
Koaličné strany sa včera dohodli, že pri schvaľovaní novely Zákonníka práce v parlamente budú ignorovať pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov.

Koaličné strany sa včera dohodli, že pri schvaľovaní novely Zákonníka práce v parlamente budú ignorovať pozmeňujúce návrhy opozičných poslancov. "Na podstate novelizácie zákonníka sme absolútne dohodnutí. Nemám obavu, že by neprešiel," vyhlásil premiér Robert Fico po rokovaní Koaličnej rady.
S tým však nesúhlasí nielen opozícia, ale ani zamestnávateľské organizácie. Poukazujú na to, že takéto schvaľovanie vytvorí precedens. "Bolo by to prvýkrát v histórii, čo by takáto významná pracovná norma prešla v parlamente bez súhlasu zamestnávateľov ako sociálneho partnera," zdôraznil prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko. "Ide o diktát, nie o dohodu," poznamenal poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec.
Podľa dohody koaličných lídrov poslanci majú o základnom zákone pracovného práva rokovať od 26. júna.
Žonglovanie s novelou
Premiér považuje za dobré, že o novele sa viedla "taká dlhá diskusia", lebo priniesla do parlamentu "vyvážený návrh". Aj keď koalícia ešte počíta s menšími zmenami, vo vládou schválenej predlohe veľké korekcie nenastanú. "Nemôžeme si dovoliť túto rovnováhu, ktorá je v niektorých oblastiach veľmi krehká, narušiť necitlivým zásahom," poznamenal Fico.
Podľa viceprezidenta republikovej únie Jozefa Špirka novela sa oproti pôvodnému návrhu ministerstva práce výrazne zmenila k lepšiemu. "Je veľký rozdiel medzi návrhom, ktoré dalo vo februári ministerstvo do medzirezortného pripomienkového konania a tým, ktorý schválila vláda. Ostalo však niekoľko problematických paragrafov, o ktorých sme presvedčení, že poškodia podnikateľské prostredie a budú brániť rastu ekonomiky."
Zamestnávateľské organizácie informovali parlamentné výbory o svojich 24 pripomienkach. Časť z nich najprv poslanci gesčného výboru pre sociálne veci schválili, ale následne pri schvaľovaní spoločnej správy výborov tie isté pozmeňovacie návrhy odporučili parlamentu zamietnuť. Ak by parlament prijal novelu v podobe zmien, ktoré výbor pôvodne schválil, podľa Juska by zamestnávatelia so zákonníkom súhlasili. V súčasnej podobe ho však odmietajú.
Priskoro?
"Neuralgických bodov" je podľa Špirka v novele niekoľko. Zamestnávateľom predovšetkým prekáža, že zákonník by mal platiť už od prvého septembra, a nie od prvého januára 2008. "Účinnosť je zvolená nešťastne. Je to nešťastné politické rozhodnutie," tvrdí Špirko. Firmám a zamestnancom to spôsobí problémy, lebo do septembra si ho nestihnú naštudovať. Skomplikuje to aj obchodno-finančné plány a kolektívne zmluvy.
Zamestnávatelia nesúhlasia ani s platením odborových funkcionárov z fondov firiem či zvýšením ich ochrannej lehoty z pol roka na celý. Ale ani so spôsobom schvaľovania výkonových noriem. Lebo kým o nových, určených zamestnávateľom, nerozhodne inšpekcia práce, mali by platiť staré. Pritom inšpekcia môže rozhodovať veľmi dlho. "Na to sú zahraniční investori veľmi citliví," dodal Špirko. Nevylúčil, že táto úprava môže odradiť zahraničné firmy od investovania na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:21