Na vybrané potraviny sa zníži daň z pridanej hodnoty (DPH) na desať percent.
Zahŕňa to napríklad zdravé mliečne výrobky, prevažnú časť ovocia a zeleniny mierneho pásma, med či chlieb. Plénum vo štvrtok schválilo návrh zákona o DPH z dielne koaličnej SNS spolu s pozmeňujúcim návrhom poslankyne Evy Antošovej (SNS).
Okruh potravín, na ktoré platí nižšia DPH, sa zúžil, ako navrhovala Antošová. Týmto krokom sa podľa jej slov zníži dosah opatrenia na štátny rozpočet, ktorý tak predstavuje 65 miliónov eur.
V súčasnosti Slovensko uplatňuje spomínanú nižšiu sadzbu DPH okrem iného na mäso, mlieko, maslo, chlieb, lieky a vybrané zdravotnícke pomôcky, ako aj na ubytovacie služby. Skôr v tomto týždni parlament zmenou zákona znížil DPH aj na denníky.
SNS pôvodne navrhovala zaradiť do nižšej DPH všetky potraviny s výnimkou napríklad nápojov a cukroviniek. Predlohu ale s ohľadom na dopad na štátny rozpočet upravila.
"V zmysle koaličných dohovorov sme pristúpili k, myslím si, slušnému kompromisu a vybrali sme podľa nás tie najdôležitejšie a hlavne zdravé potraviny, pretože sme presvedčení, že zdravie ľudí je na prvom mieste," skonštatovala Antošová s tým, že ambíciou je tiež ušetriť peniaze ľuďom a podporiť domácich producentov a potravinárov.
Zníženie DPH na desať percent zahŕňa najmä zdravé potraviny a tie, ktoré sa pestujú na Slovensku. Týka sa to potravín, ako cmar, kyslé mlieko, smotana, jogurt, kefír a ostatné fermentované alebo acidofilné mlieka a smotany.
Ďalej sú to 100-percentná ovčia bryndza, ovocné a zeleninové šťavy, zelenina a ovocie mierneho pásma, zemiaky, rajčiaky, cibuľa, cesnak, pór, kapusta, karfiol, kaleráb, hlávkový šalát, uhorky šalátové, nakladačky, strukoviny lúpané, nelúpané, jablká, hrušky, ale aj duly.
Do zoznamu sa zaradí aj prírodný med a rovnako čerstvý chlieb a čerstvé pečivo, rožky, ale za predpokladu, že nebudú pripravené dopečením alebo rozmrazením.