StoryEditor

Gazprom opäť zrozí Ukrajine, EK vyzýva na zmier

02.10.2007, 20:38
Ruský plynárenský gigant Gazprom hrozí uzavretím prívodu plynu do Ukrajiny. K sporu prichádza v čase zrátavania hlasov po nedeľňajších parlamentných voľbách.

Ruský plynárenský gigant Gazprom hrozí uzavretím prívodu plynu do Ukrajiny. K tomuto kroku chce pristúpiť v tom prípade, ak Ukrajina nevyplatí svoj dlh, vo výške 1,3 miliardy dolárov ešte v priebehu tohto mesiaca. Týmto záverom sa ukončila prechádzajúca diskusia medzi Ukrajinou a Ruskom o dodávke plynu. Gazprom, Ukrajine odkázal, že stopnutie dodávok bude trvať dovtedy, kým dlžoba nebude vyrovnaná. Vyhrážka zo strany Gazpromu prichádza dva dni po parlamentných voľbách na Ukrajine. Situáciu komplikuje aj to, že voľby nepriniesli jasného víťaza. Podľa hovorcu Gazpromu Ukrajina systematicky porušuje platné zmluvy. „S blížiacou sa zimnou sezónou sa zvyšuje dopyt po plyne. Ukrajina by sa preto mala snažiť správať sa rozumne a dodržiavať dohody. Ak nebude dlh vyrovnaný do konca októbra, Gazprom zníži dodávky plynu,“ hovoria predstavitelia spoločnosti.

Európa sa bojí ďalšej krízy
Európska komisia (EK) dnes vyzvala Ukrajinu a ruský plynárenský gigant Gazprom na rýchle vyriešenie sporu týkajúceho sa platobnej disciplíny Kyjeva. Ako sa uvádza vo vyhlásení EK, Gazprom ju informoval o problémoch s platením za plyn dodaný Ukrajine a o možnosti zníženia dodávok pre Kyjev v prípade, ak sa nenájde uspokojivé riešenie.
"Gazprom sa súčasne zaviazal dodržať všetky svoje dodávateľské záväzky voči európskym spoločnostiam, ktoré boli takisto informované o možných opatreniach voči Ukrajine," oznámila EK.

Stále vyššie ceny
V auguste, Gazprom rozhodol, že bude dodávať iba polovicu doterajšieho množstva plynu do Bieloruska, kvôli dlhu vo výške 500 miliónov, ktoré Bielorusko nezaplatilo za predchádzajúcu zásielku. Ruská firma neskôr posunula uzávierku po tom, ako sa splatila prvá splátka. Tak ako Bielorusko, aj Ukrajina začala od roku 2006 platiť za plyn viac. Tento spor odštartoval diskusiu medzi členskými štátmi EÚ o ich energetickej bezpečnosti, ako aj o tom, či Rusko je spoľahlivým parterom do budúcnosti, v otázke dodávania plynu. Podľa BBC, Moskva odmieta obvinenia o tom, že využíva plyn na zastrašovanie svojich susedov. Namiesto toho hovorí, že nárast cien za posledné roky pre Bielorusko, Ukrajinu a Gruzínsko iba reflektuje koniec podpory susedom, ako tomu bolo za Sovietskej éry.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:46