Neodložíme ani jeden podnet na zlé zaobchádzanie s pôdou, ubezpečuje Šklíbová.MARIAN PEIGER
StoryEditor

Hlad po pôde fond sám neuspokojí

Neobrobenosť a zarastanie pozemkov alebo ich zlé obhospodarovanie. Takéto pochybenia nájomcov pôdy odhaľujú kontroly Slovenského pozemkového fondu najčastejšie. V jednom prípade už fond nájomnú zmluvu aj zrušil. Ani jeden podnet, ktorý odhaľuje zlé zaobchádzanie s pôdou, nezostáva bokom. Ubezpečuje riaditeľka Slovenského pozemkového fondu Adriana Šklíbová.

Vlani sa stalo prvýkrát, že fond zrušil nájomnú zmluvu s poľnohospodárom, ktorý si neplnil povinnosti. V ktorom regióne to bolo a čo tento farmár nedodržal?
V danom prípade išlo o spoločnosť I. P. Construct. Predmetom nájmu boli pozemky v okresoch Sobrance a Michalovce o celkovej rozlohe viac ako 557 hektárov. Nájomca nevyužíval prenajaté pozemky riadnym spôsobom, teda na dohodnutý účel.

Podobných farmárov je u nás viac, pričom berú rôzne dotácie. Prečo ste s takýmito sankciami začali len teraz a dosiaľ sa trpela takáto prax?
V súčasnosti sa fond zaoberá každým podnetom, ktorý poukazuje na nedostatočnú úroveň hospodárenia, prípadne na neobhospodarovanie pôdy v správe a nakladaní fondu. Je potrebné si uvedomiť, že fond nemôže nájomné zmluvy farmárom zrušiť bez náležitého preverenia stavu pozemkov. Jednostrannému odstúpeniu od nájomnej zmluvy musí predchádzať kontrolný mechanizmus, na ktorom okrem našich zástupcov participujú aj ďalšie orgány.

Zistili ste odvtedy aj ďalšie porušenia, ktoré by ste ukončili vypovedaním zmluvy?
Aktuálne máme v riešení jeden prípad, keď zrejme dôjde k jednostrannému vypovedaniu zmluvy. Ide o malého nájomcu s prenajímanou výmerou takmer 500 štvorcových metrov. Detaily však v súčasnosti nemôžeme komunikovať.


Ročne urobíte niekoľko desiatok kontrol. Nie je to...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:48