StoryEditor

Obavy z nového Zákonníka práce sa nepotvrdili

26.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Jeden z najväčších slovenských odborových zväzov OZ KOVO tvrdí, že obavy opozície a zamestnávateľov zo zmien v Zákonníku práce sa nenaplnili. Novinárom to včera povedal funkcionár OZ KOVO Jozef Balica, ktorý sa odvolal na prieskum medzi odborovými organizáciami na východnom Slovensku. Zákonník práce sa zmenil od začiatku septembra, zmeny kritizovala práve opozícia a organizácie zamestnávateľov. "Zamestnávatelia predpovedali prepúšťanie, ekonomický kolaps. Nič také sa nepotvrdilo," povedal Balica. Odborári si urobili vlastný prieskum v 46 podnikoch, ktoré v Košickom a Prešovskom kraji zamestnávajú spolu 20.000 ľudí. V žiadnom z podnikov podľa prieskumu nezačali prepúšťať. Zamestnávatelia na východnom Slovensku podľa Balicu naopak často nedokážu nájsť potrebný počet pracovníkov.
Novelizovanému zákonníku práce vyčítala opozícia a organizácie zamestnávateľov najmä zvyšovanie nákladov zamestnávateľov. Podľa
Republikovej únie zamestnávateľov nový zákonník zníži flexibilitu trhu práce a spomalí vytváranie nových pracovných miest.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:21