StoryEditor

Úverová kríza môže oslabiť hospodársky rast vo východnej Európe

08.11.2007, 17:19
Autor:
TASRTASR

Globálna úverová kríza by mohla oslabiť dlhodobý hospodársky rozvoj vo východnej Európe a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Uviedla to dnes Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vo výročnej tranzitívnej správe. Banka pomáha úvermi krajinám bývalého komunistického bloku v prechode od administratívnej k trhovej ekonomike.
Podľa údajov EBOR 29 tranzitívnych krajín môže dosiahnuť tento rok priemerný rekordný 7-% rast svojich ekonomík. Vlani bol 6,9-%. Na budúci rok by sa mal znížiť na 6,1 %. Jedným z dôsledkov americkej hypotekárnej krízy bude aj rast úrokov na svetových finančných trhoch.
Podľa správy vývoj na môže zasiahnuť najmä Kazachstan a pobaltské krajiny. Prílev kapitálu do regiónu na budúci rok sa zníži.
Krajiny v juhovýchodnej Európe znižujú zaostávanie za progresívnejšími tranzitívnymi štátmi, ale v nich by sa mali urýchliť reformy. Musia posilňovať predovšetkým finančný sektor a podporovať podnikateľské aktivity.
EBOR uvádza, že sa prechod od administratívneho riadenia k trhovým metódam v cenách, liberalizácii obchodu a malej privatizácii dokončil.
Veľká privatizácia a reforma finančného sektora zaznamenal pokrok v nových členských krajinách EÚ, ale v ostatných pretrváva zaostávanie.
Podľa údajov EBOR obchod medzi Čínou a tranzitívnymi krajinami od roku 2000 do roku 2006 vzrástol o 500 % na 74 miliárd USD, v prepočte 1,668 bilióna SKK. Región je stále schopný odolávať konkurencii Číny v mnohých sektoroch, ale mzdy v ňom rastú. Preto treba investovať do modernejšej technológie a zvyšovať produktivitu práce a kvalitu. To sú kľúčové nástroje tranzitívnych štátov na odolanie rastúcej čínskej konkurencii.
Informovala o tom agentúra Reuters.
(1 USD = 22,547 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 04:11