StoryEditor

Miera inflácie v Nemecku v júli vzrástla

27.07.2007, 17:49
Autor:
TASRTASR

Medziročná miera inflácie v Nemecku v júli dosiahla 1,9 % oproti júnovým 1,8 %. Vyplýva to z dnes zverejnených predbežných čísel Spolkového štatistického úradu, ktoré vychádzajú z údajov šiestich spolkových krajín. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,1 %. Motorom rastu cien boli drahšie dovolenky a zvýšenie ceny vykurovacieho oleja.
Podľa Bernda Weidensteinera z DZ Bank môžu vysoké ceny energií v najbližšom čase spôsobiť výrazný nárast inflačných tlakov v najväčšej európskej ekonomike. "Problémy začnú od augusta," uviedol Weidensteiner. Vlani totiž koncom augusta začal výrazný pokles cien ropy. "Ak ceny ropy zostanú na súčasných úrovniach, medziročná miera inflácie narastie."
Údaje z Nemecka naznačujú rast inflačných tlakov v eurozóne. Na Nemecko totiž pripadá takmer tretina indexu spotrebiteľských cien v eurozóne.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa používa na porovnanie miery inflácie v rámci Európskej únie, v Nemecku v júli medzimesačne vzrástol o 0,7 % a medziročne o 2,2 % oproti júnovému medzimesačnému rastu 0,1 % a medziročnému rastu 2 %.
Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:55