Spoločnosť Mastercard chce technológiu blockchain využívať napríklad pri cezhraničných platbách.archív
StoryEditor

Digitálne meny sprístupnia e-platby každému

21.10.2019, 00:00
Technológia blockchain, na ktorej stoja kryptomeny, prinesie elektronické platby do rúk ľuďom, ktorí ich doteraz nemohli využívať, hovorí v rozhovore pre HN Tim Murphy, generálny poradca Mastercard.

Novinkou týchto dní je snaha Facebooku zaviesť vlastnú kryptomenu. Nedávno ste ukončili spoluprácu na tomto projekte. Vnímate ich ako konkurenciu?
Otázka libry, ako sa nazýva projekt Facebooku, bol v správach už niekoľko mesiacov. V istých ohľadoch ide o veľmi jednoduchú myšlienku. Facebook chcel používať kryptomeny a technológiou blockchain na vytvorenie nového spôsobu, ako ľudia môžu platiť, vrátane novej meny, ktorá je oddelená od mien, ako sú euro alebo dolár, ktorá by však bola nimi krytá. Bola to kombinácia súkromnej meny a platobnej služby, ktorá by využívala inovácie, ktoré prináša technológia blockchainu. Vo svete išlo o úplne novú myšlienku.


Akú úlohu v tomto projekte zohrávala vaša spoločnosť?
Mastercard bol oslovený Facebookom, aby sa stal súčasťou takzvanej Asociácie Libra. Pôvodne sme súhlasili, že sa zúčastníme, pretože si myslíme, že táto myšlienka má zmysel. Obzvlášť preto, že to môže byť spôsob, ako zvyšovať finančnú inklúziu vo svete. Naša firma túto myšlienku podporuje. Dnes ešte stále 1,7 miliardy ľudí nemá prístup k základným finančným službám. Dokonca aj tu na Slovensku predstavuje sivá ekonomika mimo elektronických platieb 10 až 15 percent HDP. Takže sú tu výzvy, ktoré treba vyriešiť, a my sme toto videli ako spôsob, ktorým by sa potenciálne niektoré z týchto výziev dali vyriešiť. Obzvlášť v krajinách, ktoré nemajú stabilnú menu, akou je euro. Takže si viete predstaviť, že v krajinách v Afrike, Latinskej Amerike, kde keď vaša fiat mena stráca hodnotu, tak iný menový a platobný systém by mohol byť zaujímavý. S librou sme urobili dosť práce za posledných pár mesiacov, v piatok (11. októbra) sme ohlásili, že sme sa rozhodli nepokračovať s touto myšlienkou v tomto čase.


Aký bol dôvod na ukončenie spolupráce z vašej strany?
Dôvod bol veľmi jednoduchý. Máme rozbehnutých viacero projektov, čo sa týka finančnej inklúzie. Vzhľadom na množstvo obáv zo strany regulátorov, ktoré boli vyjadrené o libre, sme sa rozhodli, že naše obmedzené zdroje budeme sústrediť na projekty, o ktorých vieme, že ich dokážeme uskutočniť. Libru budeme naďalej monitorovať. To bol dôvod, prečo sme sa rozhodli v tomto okamihu z asociácie vystúp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:32:33 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:38