StoryEditor

Počiatek: Euro bude na 90 percent

28.10.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR
Slovensko má 90-percentnú šancu na prijatie eura v plánovanom termíne 1. januára 2009. Napriek viacerým nástrahám, ktoré v tomto procese sú, totiž vláda robí všetko pre úspešné zavedenie spoločnej európskej meny.

Vo včerajšej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to povedal minister financií Ján Počiatek (Smer-SD).
Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) však tento optimizmus nezdieľa. Splniť požadované maastrichtské kritériá pri súčasnom výraznom raste slovenskej ekonomiky nie je podľa neho problémom a splnené pravdepodobne aj budú. "Zásadným problémom je ale udržateľnosť plnenia týchto kritérií," upozornil Mikloš.
Problém s udržateľnosťou?
Otázku udržateľnosti, pripomenul exminister financií, zdôrazňuje Európska komisia aj viacerí európski politici. Predseda vlády Robert Fico ju však svojimi krokmi ohrozuje, podľa Mikloša napríklad tým, že vláda neakceptuje varovné stanovisko ministerstva financií k plánom stavať diaľnice prostredníctvom projektov verejno-súkromného partnerstva. Ďalším problémom je nedávno schválený zákon o zdravotných poisťovniach, ktorý prikazuje súkromným poisťovniam vrátiť zisk späť do zdravotníckeho systému. Tie teraz hrozia medzinárodnými arbitrážami. "To sú desiatky až stovky miliárd korún, ktoré bude musieť vláda navyše vynaložiť vo verejných výdavkoch," dodal Mikloš.
Udržateľnosť verejných financií však podľa ministra Počiatka nie je pre Slovensko žiadnym problémom. "Hlavná téma diskusie s Európskou komisiou je dnes ani tak nie udržateľnosť deficitu, kde je zrejmé, že tam problém mať nebudeme, ale udržateľnosť inflácie," zdôraznil.
Najlepší rozpočet
Problém nevidí ani v budúcoročnom štátnom rozpočte. Ten je totiž podľa Počiatka najlepší za posledných desať rokov. Mikloš v ňom zas vidí premárnenú šancu pre Slovensko. "Čudujem sa spokojnosti pána ministra. Nazval som ho nedorobkom, pretože, keď bol schvaľovaný vo vláde, tak vôbec nebolo jasné, aké čísla v ňom majú byť, a dodnes niektoré nie sú jasné," upozornil Mikloš. Medzi tieto nejasnosti pritom zaradil stanovisko Eurostatu k minulým deficitom verejných financií či rozpočtové dôsledky novely zákona o sociálnom poistení a zákona o dani z príjmov, ktorý má priniesť dodatočné zdanenie bánk a poisťovní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:54