StoryEditor

Enel mieri do Ruska

17.09.2007, 00:00

Talianskemu vlastníkovi dvojtretinového podielu v Slovenských elektrárňach sa minulý rok prepadol zisk o 22 percent. Na rozdiel od predchádzajúceho roka už energetická skupina nepredala za 1,1 miliardy eur 44-percentný podiel v prenosovej sieti Terna.
Skupina Enel v minulom roku vyrobila 131,4 terawatthodiny elektrickej energie. Najväčšiu produkciu v zahraničí má práve vďaka slovenskej dcére. Slovenské elektrárne koncernu vyprodukovali približne 26,5 terawatthodiny elektriny vrátane produkcie jadrovej elektrárne V1 Jaslovske Bohunice, ktorú už v súčasnosti vlastní štátna firma Javys.
Na výrobe elektrickej energie v zahraničí sa podieľali najmä jadrové elektrárne 38,9 percenta, ktoré do výrobného portfólia Enelu pribudli akvizíciou SE. Tepelné elektrárne vyprodukovali 35 výroby. Obnoviteľné zdroje ako biomasa, vodné, veterné a geotermálne elektrárne mali podiel na výrobe 26,1 percenta. Prostredníctvom svojej francúzskej divízie Enel Erelis spoločnosť dokončila akvizíciu štyroch projektov na výstavbu veterných elektrární s celkovou výrobnou kapacitou 58 megawattov. Spoločnosť uskutočnila získaním aktív bývalého ruského energetického koncernu RAO UES prvý krok pri vstupe na ruský energetický trh. Za 25-percentný podiel v ruskej energetickej firme OGK-5 zaplatila 1,5 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 16:40