StoryEditor

VW Slovakia začne vyrábať Škody Octavia v prvom štvrťroku 2008

19.11.2007, 17:34
Autor:
SITASITA

Volkswagen Slovakia, a.s. (VW SK) začne počas prvého štvrťroka 2008 vyrábať vozidlá Škoda Octavia. Výroba vozidiel VW Polo sa tak z bratislavského závodu presunie do závodov v španielskej Pamplone a v belgickom Bruseli. Informovala o tom spoločnosť. "Keďže ide o výrobu úplne nového vozidla, budeme musieť vykonať všetky úkony súvisiace s jeho výrobou, či už ide o montážnu halu, alebo lakovňu," uviedol predseda predstavenstva VW SK Andreas Tostmann. Karosérie Octavie budú prichádzať do bratislavského závodu z Českej republiky.
Zmena výroby vozidiel z VW Polo na Škodu Octavia si nevyžiada znižovanie stavu zamestnancov. "Ide o zmenu výrobného produktu a preto našich zamestnancov vrátane preškolenia plynule presunieme na výrobu Octavie, alebo v rámci nášho závodu," skonštatoval člen predstavenstva VW SK pre personálnu oblasť Jaroslav Holeček. Octavia sa bude v Bratislave vyrábať v plnej palete výbavy, vo verzii sedan. Výroba Škody Octavie sa do VW SK umiestnila z dôvodu veľkého dopytu, plynulý presun jej výroby umožňuje vysoká flexibilita bratislavského závodu.
Spoločnosť VW Slovakia vznikla ako spoločný projekt firmy BAZ, a.s. a nemeckého automobilového výrobcu Volkswagen AG v roku 1991. Je výrobno-montážnym podnikom, ktorý vo svojich závodoch v Bratislave a Martine vyrába osobné vozidlá, diely pre prevodovky, ako aj samotné prevodovky. V súčasnosti vyrába tri typy vozidiel pre tri rôzne koncernové značky, a to VW Touareg, Audi Q7 a VW Polo.
V minulom roku dosiahli tržby slovenskej firmy svoje historické maximum. Celkovo boli na úrovni 5,2 mld. eur, čo predstavovalo približne 195,5 mld. Sk. Spoločnosť vlani vyprodukovala 238 657 vozidiel, 376 548 prevodoviek a 20,4 mil. dielov pre prevodovky. Export podniku dosiahol 190,9 mld. Sk, import pritom firma evidovala vo výške 116,5 mld. Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 01:05